Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Държавата с нова социална мярка за безработицата

08 юни 2020 11:10, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 317
Деница Сачева

Държавата ще отвори мярка за справяне с безработицата в размер на 160 милиона лева. Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на извънредното заседание на кабинета. Целта на мярката е да намали безработицата – към днешна дата 290 хиляди души са безработни.

"Мярката е по ОП „Развитие на човешките ресурси“. По нея ще бъдат наети лица, на които ще се изплаща минимална работна заплата, плюс осигуровки", уточни тя.

До момента са изплатени 73 млн. лева за 170 хиляди души. "Нашите очаквания са, че ще има нарастване на заявленията до края на този период, който ще действа до 30 юни. От 1 юли ще влезе в сила нов дизайн на мярката, с който ще могат повече сектори да кандитстват", заяви Сачева.

Социалният министър напомни, че преди началото на извънредното положение незаетите лица в страната са били 200 000 и добави, че броят им в момента се е увеличил с 90 0000.

На заседанието премиерът Борисов ѝ разпореди да се срещне със собственици на фитнес зали, тъй като те бяха затворени от началото на извънредното положение до 18 май.

Сачева обяви още, че се работи по закон за жестомимичния език, в който ще бъде заложено изискването на задължителен жестомимичен превод в ефира на телевизиите.