Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Цената на петрола ще върви нагоре през лятото

09 юни 2020 13:51, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 7 месеца, брой четения: 237
Цената на петрола ще върви нагоре през лятото

Цената на петрола ще върви нагоре през летните месеци, както традиционно се случва всяка година. Това показва прогнозата на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Поскъпването няма да бъде рязко като предходните години, но ще има увеличение, коментира Георги Тенев, юрист на организацията. Според него в последно време цените на петрола на международния пазар отиват нагоре и се следят решенията на ОПЕК.

В момента цените на нефтените деривати на българският пазар са изключително благоприятни и хората започват да пътуват.

Бизнесът също се активизира и потреблението се покачва, обясни Тенев. Асоциацията обаче не очаква потреблението в страната да се възстанови изцяло. Други фактори, които ще балансират ръста в цените на горивата и ще възпрепятстват евентуални резки колебания, са променените пазарни реалности в някои браншове. Традиционно големи консуматори в този период на годината са секторите туризъм и транспорт. Хотелите и ресторантите по морето ползват много горива и газ, но част от тях ще останат затворени през този сезон. Пътническите превози също ще бъдат по-малко през лятото и така ще има по-малко потребление, каза Георги Тенев.

Стойността на фючърсите на сорта Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, нарасна със 1,7 на сто до 43,02 долара за барел. Котировките на Брент са превишавали символичния праг от 43 долара за последен път на 6 март 2020 година. Американският лек суров петрол поскъпна също с 1,7 на сто спрямо петък и се търгува за 40,22 долара за барел. Повишението се дължи на решението на министрите от ОПЕК от 6 юни да подкрепят най-мащабното в историята свиване на добива на черно злато от 9,6 милиона барела дневно с още един месец - до края на юли.

 

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива