Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

9 юни е Международен ден на архивите

09 юни 2020 14:20, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 314
Васил Левски

9 юни е Международният ден на архивите. Документите, съхранявани в архивните институции, представляват интерес не само за историците, но са от съществено значение за цялото ни общество. Ето защо не е случайно, че днес избрахме да споделим с вас новината за публикуването на нова колекция от документи за живота и делото на Васил Левски.

Османските архиви в Истанбул дават достъп до досега непубликувани документи за Апостола и революционните комитети, които той е създал.

Предстои публикуването на нови документални материали за Васил Левски и Българския революционен централен комитет (БРЦК). В подготовката на колекцията и превода на документите участват известни български историци като проф. Орлин Събев, проф. Пламен Митев, изследователи от Република Турция, музейни специалисти и архивисти от България.

Документалният сборник „По стъпките на Левски и БРЦК“ съдържа преводи на неизвестни досега документи от Османския архив в Истанбул, които се отнасят до дейността на Апостола и създадените от него революционни комитети.

Документите разкриват информация за процеса, воден от Османската империя срещу участниците в заговора. Изданието представя нов превод на постановленията на султана, с които се одобряват смъртните присъди на Васил Левски и Димитър Общи. Факсимилите на тези документи също се публикуват за първи път.

Новооткритите документи не само запълват пропуските в историята, но и пораждат нови въпроси. Те представляват интерес както за професионалистите, така и за широката читателска аудитория.

Сборникът „По стъпките на Левски и БРЦК“ ще бъде публикуван до 18 юли, рожденият ден на Васил Левски.

Пълното издание ще бъде публикувано и достъпно безплатно на уебсайта http://bgrevival.unibit.bg/, което ще започне на същата дата.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com