Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Блумсдей - Денят на Блум - се празнува всеки 16 юни от любителите на книгите по целия свят

16 юни 2020 11:04, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 3 седмици, брой четения: 176
Ирландия

Блумсдей - Денят на Блум - се празнува всеки 16 юни от любителите на книгите по целия свят. Наречен на Леополд Блум, главният герой в романа на Джеймс Джойс „Одисей“, празникът отбелязва четвъртък 16 юни 1904 г., датата, на която романът следва живота и мислите на Блум, и множество други герои, докато той обикаля родния си град Дъблин, столицата на Ирландия.

Ограниченията на Ковид-19 не позволяват Блумсдей да се празнува през 2020 с обичайните улични тържества и публични четения по целия свят и вместо това ще бъде отбелязан „виртуално“. За виртуална наслада на всички, Министерството на външните работи на Ирландия и Музеят на литературата на Ирландия създадоха многоезичен късометражен филм, част от който е заснет в София. В този триминутен клип безсмъртните думи на Джойс говорят за съвременни теми: нашите притеснения, нашата изолация, нашата солидарност и надеждите ни за бъдещето в контекста на Ковид-19. Филмът се казва „Ще бъде нов ден: кратък филм за Блумсдей“, и може да бъде видян тук:

;

Специално за българската публика Посолството на Ирландия в София създаде и втора версия, изцяло заснета на български език с актьора Димитър Марков и Иглика Василева, преводач на Джойс и други велики ирландски и международни писатели. В този триминутен филм София става Дъблин за Блумсдей 2020, тъй като локациите от романа се пренасят в българската столица.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=3022036694548532

По материали от Интернет
Снимка: https://www.irishfoodtrail.ie/