Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Преговорите между ЕС и Великобритания: членовете на ЕП показват непоколебима подкрепа за позицията на ЕС

18 юни 2020 21:29, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 244
Парламентът прие резолюция, която остро критикува подхода на британското правителство към преговорите между ЕС и Великобритания

Парламентът изразява съжаление, че различията остават значителни, като остава малко време за постигане на споразумение за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

В доклад, приет с голямо мнозинство в четвъртък, Парламентът прави преглед на преговорите между ЕС и Обединеното кралство за ново партньорство досега и признава призива на преговарящите страни да активизират преговорите през юли.

Те изразяват съжаление, че след четири кръга от преговори не е постигнат реален напредък в преговорите и че разликите остават значителни.

Депутатите подчертават, че цялостното споразумение е в интерес и на двете страни. Въпреки това, ако страната на Обединеното кралство трябва да избере определени политики и да настоява за достъп до единния пазар, след като Brexit е „недопустимо“ за ЕС, се казва в текста, изразяващ дълбока загриженост относно настояването на британското правителство да иска само да преговаря за области, които са в интересите на Обединеното кралство.

Докладът също така потвърждава пълната и непоколебима подкрепа на Парламента за главния преговарящ на ЕС Мишел Барние в разговорите му с британските преговарящи въз основа на политическия мандат, даден му от държавите-членки на ЕС и Парламента.

Освен това депутатите призовават Обединеното кралство да спазва ангажиментите си, изложени в Политическата декларация, подписана от премиера Борис Джонсън и ратифицирана както от ЕС, така и от Великобритания.

 

Задължения за теглене

Строгото прилагане на Протокола за Ирландия и Северна Ирландия и добросъвестното прилагане на Споразумението за оттегляне за гражданите на ЕС във Великобритания, но и правата на гражданите на Обединеното кралство в ЕС, е предпоставка за осигуряване на доверието, необходимо за сключване на сделка. относно бъдещата връзка, отбелязва текста.

 

Конкуренция на равни начала, риболов

Освен това в текста се подчертава, че съгласието на Парламента за всяко бъдещо търговско споразумение с Обединеното кралство зависи от това, че британското правителство се съгласява на равни условия (общи правила и стандарти) в областта на, наред с други, опазването на околната среда, стандартите на труда и държавната помощ и относно сключването на задоволително споразумение относно риболова. Това се налага поради географската близост на Обединеното кралство, нивото на взаимосвързаност и вече високото ниво на съществуващо привеждане в съответствие и взаимозависимост с правилата на ЕС.

Британското правителство досега не е участвало в преговори за разпоредбите, гарантиращи равна конкуренция, се отбелязва в доклада.

Докладът, приет с 572 гласа „за“, 34 „против“ и 91 въздържали се, ще бъде достъпен тук: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2020-06-18-TOC_EN.html (18.06.2020)

 

цитат

„Европейският съюз и Обединеното кралство показаха готовността си да постигнат значителен напредък в преговорите през месец юли. Със своевременната си резолюция, приета днес, Европейският парламент изразява готовността си да сключи амбициозно и честно споразумение, без да компрометира нашите принципи и нашите цели “, заяви Дейвид Макалистър (ЕНП, DE), председател на Комитета на Европейския парламент по външни работи и Координационната група на Обединеното кралство (UKCG), коментира пленарното гласуване и резултата от срещата на високо равнище ЕС-Великобритания на 15 юни.

 

Заден план

Настоящият преходен период изтича на 31 декември 2020 г. За да влезе в сила нова търговска сделка и цялостно споразумение на следващия ден, тя трябва да бъде подписана най-късно през октомври от преговарящите страни. След това текстът ще трябва да бъде ратифициран както от Европейския парламент, така и от парламента на Обединеното кралство, а в случай на така нареченото смесено споразумение - от националните парламенти на всички страни-членки на ЕС.