Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Лидерите на ЕС обсъждат плана за възстановяване след пандемията

19 юни 2020 08:14, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 244
Европейски парламент

Планът за възстановяване след пандемията от коронавирус и следващия 7-годишен бюджет на ЕС ще бъдат във фокуса на европейските лидери на днешната видеоконференция.

Очертават се трудни разговори между лидерите след ясно изразеното в края на миналия месец противопоставяне между две основни тенденции по плана. Разногласията между страните членки са за възстановителния фонд. Според предложението на Европейската комисия, която подкрепи плана на Франция и Германия, от предвидените в него 750 млрд. евро, се очаква 500 млрд. евро да бъдат разпределени под формата на безвъзмездни средства, а останалите - на заеми. На това съотношение се противопоставя т.нар. „пестеливата четворка“ - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, която смята, че делът на заемите трябва да е по-голям.

Разногласия има и по други въпроси като собствените ресурси и отстъпките за някои страни членки.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта в изпратената до лидерите покана за заседанието във вторник, че предстои много работа, за да се постигне съгласие и за плана, и за 7-годишния бюджет на общността.

„Срещата трябва да е ключова стъпка към споразумение, което да бъде постигнато на следващата физическа среща“, заяви Мишел.

Очаква се тя да бъде през юли.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард ще информира европейските лидери за икономическата ситуация.

Източник: БНР
Снимка: sliven.net