Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пленарните акценти: Расизмът, отношенията между ЕС и Великобритания, бъдещето на Европа

22 юни 2020 15:40, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 204
Депутатите аплодират евродепутата Пиеррет Херцбергер-Фофана (в средата), който сподели собствения си опит от полицейска бруталност в началото на пленарното заседание

Членовете на ЕП осъдиха расизма и насилието в полицията и призоваха за напредък в преговорите между ЕС и Великобритания и плановете за възстановяване по време на пакетирана пленарна сесия 1 на 7-19 юни.

 

Протести срещу расизма

В началото на сесията евродепутатите осъдиха дискриминацията и насилието в полицията по време на дебат за протестите, които обхванаха САЩ и ЕС след убийството на Джордж Флойд. В резолюция Парламентът призова за повече разнообразие в рамките на полицейските сили.

 

Отношенията между ЕС и Великобритания

В резолюция относно бъдещите отношения между ЕС и Великобритания депутатите изразиха съжаление, че не е постигнат реален напредък в преговорите и заявиха, че няма да подкрепят сделка на всяка цена.

 

Бюджетни и възстановителни планове

В дебат в сряда членовете на ЕП призоваха лидерите на ЕС да постигнат споразумение за дългосрочния бюджет на ЕС възможно най-скоро и казаха, че предложението на Европейската комисия относно пакета за възстановяване е основният минимум, който Парламентът може да приеме.

 

Шенген

В резолюция в петък депутатите обсъдиха начините за премахване на граничния контрол и ограниченията за пътуване в Шенгенската зона и поискаха бързо възобновяване на вътрешните граници на ЕС и възстановяване на свободното движение. (TBD)

 

Бъдещето на Европа

Депутатите призоваха конференцията за бъдещето на Европа да се проведе възможно най-скоро през есента 2020 г. и призоваха Съвета да излезе с позиция относно формата и организацията на конференцията. Депутатите също подчертаха, че гласът на хората трябва да бъде в основата на дискусиите.

 

Помощ за туристическия сектор

Депутатите настояват за силен и координиран подход за премахване на ограниченията за пътуване и за безопасно и постепенно възстановяване на транспортните и туристическите дейности, като същевременно се гарантира защитата на общественото здраве.

 

Банките

Банките ще се възползват от по-гъвкави правила относно капиталовите изисквания, които им позволяват да продължат да отпускат заеми за компании и хора през кризата, след като в четвъртък членовете на ЕП приеха промени в законодателството.

 

Устойчиви инвестиции

Нови правила, определящи коя икономическа дейност е устойчива за околната среда, бяха одобрени в четвъртък с цел стимулиране на пазара на зелени инвестиции.

 

Чуждестранни поглъщания

Депутатите обсъдиха плановете за защита на европейските компании, отслабени от кризата Covid-19, от чуждестранни поглъщания с Комисията в сряда.

 

Трансгранични и сезонни работници

Трансграничните и сезонните работници заслужават равно третиране и защита от Covid-19, заявиха депутатите в резолюция, приета на 19 юни, призовавайки към спешни действия за запазване на здравето, безопасността и справедливите условия на труд.

 

Covid-19 и дезинформация

По време на кризисните кампании за дезинформация на Covid-19 поставиха нови предизвикателства пред демокрацията и основните права в целия свят, депутатите заявиха в дебат в четвъртък сутринта, призовавайки ЕС да се активизира и да действа като глобален лидер в борбата със заплахите.

 

Нови парламентарни комисии

На 19 юни Парламентът се съгласи да създаде нови специални комисии по въпросите на рака, чуждестранната намеса в демократичния процес на ЕС и изкуствения интелект, както и комисия за разследване по превоза на животни и постоянен подкомитет по данъчните въпроси при Комитета по икономически и парични въпроси.

 

Също и в пленарна зала

Депутатите призовават за допълнителна помощ за фермерите

Парламентът изисква силно Източно партньорство и иска да види повече усилия за гарантиране на разширяването на ЕС със Западните Балкани.

Депутатите искат амбициозна нова стратегия на ЕС за хората с увреждания след 2020 г.

Депутатите призовават Китай да се изправи пред Международния съд по закона за сигурност в Хонконг

Чешкият премиер Андрей Бабиш: Депутатите призовават за защита на еврофондовете

Австрия, Италия, Португалия, Испания получават 279 милиона евро за възстановяване на щетите от природни бедствия през 2019 г.