Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Благоевград даде на прокурор 7-те положителни проби за COVID-19

22 юни 2020 18:35, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 322
........................................................

Община Благоевград подаде сигнал до прокуратурата с искане да се разследват положителните PSR-тестове, показали миналата седмица, че седем общински служители са с COVID-19, довело до затварянето на общината за 4 дни.

Това обяви днес на извънредна пресконференция кметът инж. Румен Томов, след като повторните проби на същите в частна лаборатория са дали отрицателен резултат.

Въпреки това служителите остават под 14-дневна карантина, разпоредена от РЗИ-Благоевград. Общо са изследвани 250 служители. При новината, че главният архитект Васил Тинчев е заразен, са изследвани 75 души, от които двама с положителен резултат.

След това броят на изследваните се е увеличил с още 50 души, от които 5-има са установени като заразени. „Тогава взехме решение да бъдат изследвани всички служители на общината. РЗИ нямаха такава възможност, затова наехме една от най-големите лаборатории в страната“, каза кметът Томов.

Той добави, че днес общината е платила разходите по скрийнинга на още 110 служители, чиито проби са взети от частната софийска лаборатория. Очакват се резултатите да бъде готови утре.

„След първите тестове хората преживяха огромен стрес“, сподели Томов и каза, че стотици хора са изпаднали в нервна криза. Общината успоредно след първите 7 положителни теста прави повтори такива - на 19-и и 20-и юни.

„До момента е ясно, че 7-те души, с първоначален положителен резултат, са с повторен отрицателен. Общината ще предаде на Районната прокуратура всички резултати от тестовете на служителите си, за да бъде заведено разследване срещу неизвестен извършител“, каза кметът.

Той съзря опит за манипулация на данните от резултатите с цел саботаж на работата на общината. „Това ме довежда на мисълта, че хора, водейки се от личните си интереси, подложиха стотици на изпитание. Няма как човек, гонейки личните си интереси - или група от хора, да поставят Общината при такова изпитание. Общината от 3 дни не работи заради тази история.

"Не знам кой, как и какво е направил, но тази преписка ще бъде дадена на районния прокурор за разследване, за да се види кой в какви взаимоотношения и какви действия е предприел, за да се случи тази ситуация“, обяви кметът.

Той завърши пресконференцията с думите, че Общината ще бъде отворена за граждани на 24-и юни - сряда в 8:30 часа, а не както бе обявено на 25-и юни.

Източник: БГНЕС