Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Мярката 60/40 с нови промени

29 юни 2020 18:11, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 седмица, брой четения: 129
Мярката 60/40 с нови промени

Работодатели, които са използвали досегашната мярка 60 към 40 и кандидатстват за нейното тримесечно продължение, ще бъдат задължени да запазят подпомаганите работни места за срок от 3 месеца след края на продължението, но това не означава запазване на конкретни работници, които могат да напуснат или да бъдат освободени дисциплинарно. Това съобщи социалният министър Деница Сачева по време на обсъждането на обновената мярка в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Новата схема 60 към 40 ще бъде насочена към повече сектори и няма да изисква от предприятията да са спрели работа или да имат намалено работно време, а да докажат 20 процентов спад на приходите. Мярката беше подкрепена от повечето работодателски и синдикални организации, а единствената остра критика към нейната философия дойде от лидера на КТ Подкрепа Димитър Манолов, който я сравни с "хвърляне на пари от хеликоптер".

Не стана ясно и защо началото на мярката е обвързано с края на извънредната епидемична ситуация, а реално ще започне от 1-ви юли, вместо от 15-ти, докогато беше удължена тази ситуация.

Според разчетите на социалното министерство обновената схема ще подкрепи заетостта на 300 хиляди души у нас, като за подпомагане на работодателите им за срок от 3 месеца са предвидени около половин милиард лева.

Държавата ще поема 60 процента от разходите за работника спрямо неговия осигурителен доход за месец май, а изискването към работодателя ще бъде да докаже 20 процентов спад на приходите и да няма задължения към хазната за миналата година.

Всички работодателски организации приветстваха продължението на мярката, като дадоха допълнителни предложения, а един от първоначалните й критици Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал обясни, че това ще бъде единствената подкрепа за ликвидността на предприятията към момента .

 

Източник: dnews