Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Честваме 62 години от рождението на сливенския художник и учител Йордан Парушев

30 юни 2020 09:45, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 118
Йордан Парушев

Йордан Парушев е съвременен български художник, живописец. Роден е в Сливен през 1958 година. През 1983 година завършва специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Станислав Памукчиев. През 1986-87 година прави специализация в Художествената академия „Репин“, Санкт Петербург, Русия. През 2001 година специализира в Париж, Сите Интернасионал дез Артс.

Членува в Съюза на българските художници.

В Сливен е работил като учител в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“. От 2004 г. е преподавател във Великотърновския университет. Доцент по изкуствознание и живопис. Ръководител на катедра „Живопис“.

Йордан Парушев е един от значимите съвременни български художници. Работи предимно в областта на живописта. През 1980-те години, след завършването на художественото си образование, Парушев живописва с маслени бои. Характерни за него са абстрактните композиции, носещи метафизична дълбочина и вглъбеност. Включва се активно в процесите, свързани с търсене на ново визуално мислене, характерни за периода на 80-те. След 2000 година се посвещава на колажа, като успява чрез оригиналната си техника да доближи живописта дотолкова до колажа, че неговата работа в тази област изкуствоведите определят като „живописване с хартия“. Разработената от него техника на колажа се изразява в напластяване на тънки, полупрозрачни хартии без да се ползва допълнителна боя. Творчество на Йордан Парушев ще остане в историята на българското изобразително изкуство с експериментирането с материалите, оригиналната композиция и деликатността на цветните съчетания.

Активен участник в художествения живот, Йордан Парушев има 47 самостоятелни изложби и близо 500 участия в колективни, групови, национални и международни изложби, както и в кураторски проекти. Негови картини са избрани и включвани в представителни изложби на съвременно българско изкуство в страната и чужбина. Художникът е носител на 17 награди, между които е и Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ на Община Сливен. Почетен гражданин на град Сливен.

Картини на Йордан Парушев са притежание на: Националната художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия – София, Художествени галерии в Русе, Сливен, Шумен, Плевен, Разград, Смолян, Добрич, Музей за съвременно изкуство – Сеул, Корея, Център за документация на колажа в Сержин – Франция; Колекция на НДК – София; Френски културен институт – София; Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“ – София; Център „Отворено общество“ – Сливен, частни колекции в България, САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Турция, Русия, Норвегия, Финландия, Гърция, Беларус, Белгия, Холандия, Словакия, Полша, Люксембург, Португалия.

Йордан Парушев загива при тежка катастрофа по пътя към Велико Търново на 15 декември 2011 г.

Йордан Парушев е носител на следните награди:

1989 – награда за живопис на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово,

1996 – награда на името на Сирак Скитник,

2001 – наградата на СБХ на симпозиум „Изкуството на колажа“, Пловдив,

2003 – награда на името на Сирак Скитник,

2005 – награда на името на Сирак Скитник,

2005 – награда за живопис, Национална изложба на художници педагози, Велико Търново,

2006 – награда за живопис на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и Юго Вутен, III биенале на малките форми,

2006 – награда на община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов“.

Източник: Уикипидея