Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът Бойко Борисов, НОЩ и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев обсъдиха разпространението на Covid-19 в България

30 юни 2020 11:04, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 123
Среща

Премиерът Бойко Борисов свика работна среща на Националния оперативен щаб с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

По време на срещата в Министерския съвет премиерът Борисов докладва за текущата ситуация с разпространението на COVID-19, както и за укрепване на капацитета на болниците с легла за интензивно лечение, така че те да бъдат готови, ако е необходимо.

Премиерът Борисов нареди на министър Ананиев да проведе допълнителни разговори с Националната здравноосигурителна каса и Българския медицински съюз относно заплащането на тестове и клиничната пътека COVID-19, така че болниците да имат достатъчно финансиране.

"Запасете се с дрехи, маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и достатъчно", каза Борисов. Премиерът отбеляза, че в света има милиони заразени и Европейският съюз продължава да липсва единна политика, включително отварянето на граници за туризъм.

"Няма експерт, който да каже, че този нов бич ще премине", каза премиерът. При тази ситуация, според Борисов, е особено важно да се наблюдава заболеваемостта в клъстерите и да се продължи контролът върху мерките.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски също се съгласи, че е важно да се засили капацитетът на болниците.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че вълната на вируса нараства в Европа и на Балканите, като подчерта, че усилията в България са насочени към антиепидемични мерки.

Директорът на Националния център по инфекциозни и паразитни болести Тодор Кантарджиев припомни, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията. Според него е необходимо внимателно да се наблюдават първите случаи на инфекция в големи групи.

Представителите на Националния оперативен щаб бяха категорични, че разпространението на COVID-19 също започва от провеждането на празнични и религиозни тържества.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com