Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

По 200 лв. обезщетение за 7 души, пострадали от изтичането на данни от НАП

30 юни 2020 13:33, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 седмица, брой четения: 91
По 200 лв. обезщетение за 7 души, пострадали от изтичането на данни от НАП

Общо седем души осъдиха НАП заради масирането изтичане на лични данни миналата година. Те ще получат обезщетение в размер на 200 лв., съобщава адвокат Ивайло Юруков.

Това са първите решения от общо над 160 заведени дела срещу НАП. Тези решения подлежат на обжалване пред Върховния административен съд, като до момента само един човек е изразил желанието си да обжалва прекомерно ниския размер на обезщетението.

Останалите са се отказали от по-нататъшни съдебни битки, защото така разноските по делото биха надхвърлили размер на обезщетението. Те вече дължат по 100 лв. разноски на НАП за делото пред първата инстанция. Това означава, че обезщетенията им реално ще бъдат редуцирани до 100 лв., обяснява адв. Юруков.

До делата се стигна, след като в средата на юли 2019 г. базата данни на НАП беше нападната с хакерска атака и оттам бяха източени личните данни на над 5 милиона български граждани - предимно три имена и ЕНГ-та, но също така и адреси и номера на лични карти.

Течът на данни доведе до масирана проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн.лв., но от НОП обжалват решението. В парламента бе създадена временна комисия по случая, на която стана ясно, че системите за защита на данните на НАП не са обновявани повече от 10 години.

По случая с източването на лични данни са обвинени три души собственикът на ТАД груп Иван Тодоров, изпълнителният директор на фирмата Янков и служителят Кристиян Бойков.

Уеб кафе