Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Нови четири заповеди на министър Ананиев във връзка с извънредната епидемична обстановка

30 юни 2020 21:21, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 седмица, брой четения: 130
Министър Ананиев

Здравният министър Кирил Ананиев издаде нови четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до 15 юли.

С първият документ се дава право на чуждестранни студенти да влизат в България. В заповедта е посочено, че забраната вече няма да се отнася до лица, пътуващи с цел обучение за осъществяване на дейности по приключването на учебната година, както и за практически обучения и изпити по практика и за подготовката на следващата учебна година.

Втората заповед определя правилата за изписване на пациенти с коронавирус от болниците. Връща се изискването за два отрицателни PCR теста взети в рамките на два последователни дни. Допуска се обаче пациентите да се приберат вкъщи и ако имат документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания и минимум три допълнителни дни без симптоми (вкл. без повишаване на телесната температура, без прием на антипиретици и без респираторни прояви.

В третата заповед за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България за първи път по-подробно се изброяват местата, на които задължително трябва да носим маски.

„Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност“, гласи заповедта.

В четвъртият документ пък изрично е посочено, че при провеждане на финала за купата на България между ЦСКА и Локомотив Пловдив на националния стадион „Васил Левски“ ще се допускат до 3000 души в сектор, а не както е по настоящата наредба 1000. Те обаче отново трябва да са през една седалка, през един ред и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.