Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Финансирането и възстановяването не трябва да натоварва следващото поколение

30 юни 2020 22:00, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 113
Европейски парламент

Преди началото на германското председателство на Съвета и на Европейския съвет от 17 юли председателят на комисията по бюджети Ван Овервелд изложи позицията на Парламента относно дългосрочния бюджет на ЕС.

По време на пресконференцията си във вторник председателят на комисията по бюджети Йохан Ван Овертвелд (ECR, BE) заяви: „За да се създаде стратегия за възстановяване и следващият дългосрочен бюджет, ще се наложи 27 държави-членки да да бъде на борда, силно лидерство и посредничество от Комисията на ЕС и не на последно място - пълната ангажираност на Европейския парламент. Парламентът е готов да работи бързо, но няма да отхвърли своите права и правомощия. Няма причина отговорността за бързото движение да се пада единствено на Европейския парламент, който чака от Съвета да намери споразумение между държавите-членки от почти две години. “

 

Не пренебрегвайте дългосрочните приоритети, защитавайте следващото поколение

„За да може Парламентът да даде съгласието си за следващата многогодишна финансова рамка 2021-2027 г., програмите му трябва да бъдат достатъчно надарени, за да могат да се справят с дългосрочните приоритети, а не само от непосредствените нужди за възстановяване. Новите източници на приходи на ЕС - така наречените собствени ресурси - са още по-необходими, за да се покрият разходите за рефинансиране на инструмента за възстановяване чрез средства, различни от допълнителни национални вноски или намален бюджет на ЕС, който ще накаже следващите поколения. Що се отнася до самия инструмент за възстановяване, трябва да се гарантира пълна демократична отчетност и прозрачност чрез парламентарно участие и надзор “, добави г-н Ван Овертвелд.

 

Преговарящият екип на ЕП за следващия дългосрочен бюджет на ЕС и реформа на собствените ресурси

Йохан Ван Овертвелд (ECR, BE), председател на комисията по бюджети

Ян Олбрихт (ЕНП, PL), съдокладчик на МФР

Margarida Marques (S&D, PT), съдокладчик на МФР

Жозе Мануел Фернандес (ЕНП, PT), съдокладчик за собствени ресурси

Валери Хайер (RENEW, FR), съдокладчик за собствени ресурси

Rasmus Andresen (Зелени / EFA, DE)

 

Следващи стъпки

В четвъртък президентите на политическите групи ще направят равносметка на ситуацията въз основа на приноса на контактната група за МФР на ЕФ и собствените ресурси на ЕП.

 

Заден план

На 19 юни държавните или правителствените ръководители на ЕС обмениха мнения чрез видеоконференция, за да обсъдят плановете за възстановяване на фонда за реагиране на кризата COVID-19 и нов дългосрочен бюджет на ЕС, представен от Европейската комисия на 27 май 2020 г. в Парламента. Не успяха да се споразумеят за обща позиция.

Лидерите на ЕС ще се срещнат отново физически в Брюксел на 17 юли, за да се опитат да постигнат споразумение, основано на конкретни предложения, които Чарлз Мишел, председател на Европейския съвет, се очаква да представи преди срещата на върха.

След като държавите-членки се споразумеят за обща позиция, те имат мандат да започнат преговори с Парламента, който ще има последна дума (гласуване с обикновено мнозинство), преди дългосрочният бюджет за 2021-2027 г. да влезе в сила.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net