Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Спасиха птица от редкия застрашен вид Морски орел край Сливен

03 юли 2020 20:17, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 месец, брой четения: 202
Спасиха птица от редкия застрашен вид Морски орел край Сливен

Служители на Дирекция Природен парк /ДПП/ „Сините камъни” спасиха птица от редкия застрашен вид Морски орел. Това съобщиха от дирекцията на парка. За бедстващата птица сигнализирали природозащитниците от „Зелени Балкани”.

Експертите от дирекцията на парка намерили птицата чрез GPS координати, край дефилето на р. Асеновска в посока за с. Бяла – до леарната. Специалистите установили, че след като не се е хранил с дни, орелът се е омаломощил. Поради силно пресечения терен и падането на птицата в реката, спасяването ѝ било почти невъзможно. Въпреки ограничения достъп, животното е спасено и поставено в транспортна кутия, за да не се стресира. След като се уверили, че няма наранявания, служителите на парка я транспортирали до Спасителния център в гр. Стара Загора. Птицата е прегледана, няма установени счупвания и се очаква да се възстанови.

 

Морският орел (Haliaeetus albicilla) е едра дневна граблива птица, срещаща се и в България. В полет правят впечатление широките и дълги крила, късата опашка и дългият врат. Възрастните са с кафяво оперение, светла (жълта) глава и бяла опашка. Младите са тъмнокафяви. Храни се основно с риба и водолюбиви птици, но през зимата се храни и с трупове на умрели бозайници. Обитава реки, езера, блата, язовири със стари тополови или дъбови гори по бреговете. Снасят по 2 (много рядко 3) яйца, веднъж годишно.

Видът е рядък - включен е в Червен списък на световнозастрашените видове (IUCN Red List) и в Червената книга на България.

Източник: dnews