Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Поклон, докторе!

03 юли 2020 20:29, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 месец, брой четения: 215
Поклон, докторе!

Днес към небесния спешен медицински екип се присъедини и д-р Юлиян Стамов на 42 г.

Той беше дългогодишен спешен медик, който даваше всичко за хората на носилката. Повярвайте ми, имах честта да продължавам лечението на негови пациенти. Никога не спорех, не питах, просто слушах и продължавах да лекувам и диагностицирам, както беше започнал той, независимо, че си признаваше,че е хирург и кардиологията не му е слабост. Отдаде на пациентите си и най- скъпото - живота си, като се зарази при най-рискованата за заразяване процедура - КПР на заразен от КОВИД-19.

Не очаквам хората, които ни бият, заплашват или се забавляват по дискотеките с професията ни, да схванат героизма на д-р Стамов. Не очаквам и да го наградят посмъртно началниците му. Масово ни пренебрегват, независимо, че сме 10% от заразените и боледуваме тежко. За него няма да прочетете статия или интервю, няма да има и репортаж, защото угасна за една седмица, след като пренебрегна собствената си безопасност, заради живота на пациента си.

Само спешен и интензивен медик знае как текат секундите при пациент без дишане и как нерядко забравяме, че сме смъртни и уязвими в битката за живот. Няма време за лични предпазни средства, защото едно обличане на защитно облекло отнема от минутите, в които можеш да накараш едно спряло сърце да бие. Природата ни е дала едни 8 минути, в които можем да спрем смъртта - след спирането на сърцето.

Ако тези минути отидат за собствената безопасност, може да лишим пациента си от шанса да оцелее. Но най-много вируси се отделят при аспирация, интубация, венозни манипулации. Колкото е по-голям поетият вирусен товар, толкова по-тежко протича инфекцията на заразения, особено ако е изтощен от дежурства, безсъние и стрес медик. За да пренебрегнеш собствения живот пред живота на непознат, трябва просто да си Човек и Лекар с главни букви! Поклон, докторе!

Източник: Национална Асоциация Смп, ФБ