Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Д-р Десислава Кателиева: За кожата на един лекар

06 юли 2020 20:47, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 месец, брой четения: 356
За кожата на един  лекар

Казвам се д-р Десислава Кателиева. Познавах лично д-р Юлиян Стамов и д-р Нели Пандова. Те бяха невероятни професионалисти и хора!

Те не заслужават дебат в социалните мрежи и медиите по темата: "Истина или Лъжа е, че те починаха от КОВИД 19?" Този дебат е измислен от сайтове за фалшиви новини, в които ухилени самодоволни хора с фалшиви профили в социалните мрежи се гаврят с паметта на колегите ми.

Махнете си мръсните ръце от паметта на тези чисти хора. Намерете си друга плячка.

Има няколко рискови места на които можете да се заразите с КОВИД 19 - на масови сбирки / мачове, дискотеки, партита, спортни състезания, сбирки/, в болници, на работното си място, при дълги пътувания и в семейството. Колегите ми се разболяха на работното си място в болницата, спасявайки живота на пациентите си, а не на стадиона, на круиз или в дискотеката. Заразиха и семействата си.

Влизате в кабинетите ни, отваряйки вратата със салфетка и с ръкавици и не смеете да седнете на стола от страх да не се заразите. Колегите ми прекарват в тази среда по 12 часа, а някой и по няколко седмици. Често пъти сами си чистят и дезинфекцират кабинетите, отделенията и линейките, защото не достигат хора.

Търсите лекар с повод и без повод, като понякога се преглеждате в няколко болници в рамките на един ден, за да съберете повече мнения. Преминавате към саморазправа, когато се наложи да почакате, независимо, че виждате колко сме претоварени. Моите колеги потърсиха помощ непосредственно преди да се влошат, дори се самолекуваха, за да не претоварят системата.

Да, те имаха и придружаващи заболявания като всички вас, но можеха да остареят с тях. Те обичаха Живота и въпреки това го загубиха заради вас! Не напуснаха, не се скриха в домовете си, като вас! Те бяха в линейката, в кабинета, в отделението, като стотици мои други колеги в момента.

Постовете написах не за да добавям излишен трагизъм в и без това трагичната обстановка. Написах ги от уважение и с много мъка, защото съм един от тях, редник който се среща вече четвърти месец очи в очи с заразата. Написах ги като предупреждение към колегите си, да се пазят. Написах ги като вик за помощ, който няма кой да чуе!

Към дата 4 юли в България има заразени от КОВИД-19 158 лекари, 163 сестри, 75 санитари, 5 фелдшери и 44 друг немедицински персонал. Общо 445, от които 4 лекари и 1 фелдшер загубиха Живота си. Стотици се лекуват, като някои минаха и минават през ада на интензивните отделения, стотици носят последиците на пораженията от болестта като дихателна недостатъчност, депресии и т.н. Не се знае кога ще спре тази пандемия, докога ще има пикове и колко вълни ще има през следващите месеци, а защо не и години. Истинските пандемии от Средновековието са продължавали години.

Бясна съм от ширещата се пошлост и злонамереност към нас, медиците, които се излагаме на риск, които се разболяваме и понякога губим Живота си за пациентите. Това е недопустимо, това е равносилно на подигравката на Ди джей КОВИД-19 в чалготеката в Благоевград.

Спрете с клеветите и лъжите, ако не сте достатъчно хора за да изкажете съболезнования, да засвидетелствате уважение, поне млъкнете!

Разбрахте ли, защо платени сайтове за фалшиви новини пускаха слуховете за най- невероятни придружаващи заболявания на един заразен български лекар в резултат на безхаберието на началниците си?

Да, началници и платени медии искаха да заглушат Истината, която изкрещя д-р Стамов.

"Защо не са ни пратили със защитни облекла, колкото и афиф да са нашите!"

Повтарям от началото на пандемията, преведох, разпечатах и разпратих из цялата страна указания за използване на защитни облекла и правене на КПР при пациенти с КОВИД-19. Кой ме чу? Кой ме разбра ?

Имало предостатъчно облекла, НО дали се използват при всеки пациент по време на цялото му обслужване; дали са достатъчно защитни; колегите били обучени, но дали знаем как да ги обличаме и събличаме без да се заразим; дали знаем, че КПР в пълен обем на пациент с КОВИД19 се прави от екипиран екип с най- високо ниво на защита; .

Е, та така за да не излезе Истината наяве, една служба 24 часа не съобщава за смърттта на свой служител от 20 години, а едни поръчкови сайтове дори се опитват да го омаскарят. Но тя Истината може да се качва по стъпалата, за разлика от Лъжата, която пътува с асансьора, но винаги стига до целта си!

Колко струва на дежурство да ни предпазят от зараза? Колко струва на месец да ни предпазят от заразата, при положение, че даваме от 10-15 дежурства? Защо не го правят? Защо не го правим ние?

За едно дежурство средно правим до 10 повиквания, следователно ни трябват средно 10 чифта еднократни ръкавици, 10 еднократни престилки, 10 еднократни маски, 1 защитен шлем, едни защитни очила и 1 дезинфектант за ръце, защото по линейките няма чешми и сапун. Колко често правим КПР, не повече от 5% от повикванията, значи скъпия гащеризон, маската за висока степен на защита ще ни трябва в 5 от 100 повиквания. За месец ще ни стигнат 100-150 чифта ръкавици, еднократни престилки, маски, със съответно цени за еднократните маски около 10лв., еднократните ръкавици 10лв., а еднократните престилки са около 35 лв. Очилата и защитния шлем са по 10лв . Гащеризоните и скъпите маски са за многократна употреба и отиват за около 100лв. Дезифектантите струват стотинки, така че ще ги сложим и тях по 20лв. на месец.

Като съберем всичко излиза около 200лв. на месец на спешен медик. Това ще струва на държавата да ни осигури защитно облекло за всеки адрес докато трае пандемията. Ние сме 7000 по 200лв. са голямата сума от 1 млн и половина лева.

Защо не го правят? Може би не знаят, че по света така се ходи на всеки адрес при пандемия. Може би не знаят, че по телефона диагнозата КОВИД19 не се поставя. Може би не знаят колко от нас се разболяват? Може би не знаят, че разболелите отсъстват от работа по 1 месец, а карантинираните по две седмици и това всичко са разходи за болнични и претоварване на останалите. Може би смятат, че сме рамбовци и безсмъртни. Е , уви, не сме 10% от заболелите са медици, а вече и имаме и двама починали колеги.

Защо не го правим ние? Страх ни е да си поискаме? От какво повече ни е страх: от заразата или от началника? Ще се потим? Да , ама няма да се разболеем, и ще прeдпазим семействата си от болестта!

Та така за един месец нашата сигурност, гарантирана със защитно облекло е скромната сума от 200 лв. на човек. Та толкова не струва дори една истинска хаванска пура, която някой хора изпушват за една вечер.

 

Източник: Фейсбук