Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Защо държавата отказа инвалидна рампа на две жени от Сливен?

07 юли 2020 14:43, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 месец, брой четения: 571
Защо държавата отказа инвалидна рампа в блок с две жени с увреждания?

Две жени в инвалидни колички от Сливен, които живеят в един и същи вход, са получили отказ от социалното министерство за финансиране, за да се изгради рампа в блока им.

Една от тях живее на втория, а другата – на петия етаж на жилищната сграда. Едната страда от детска церебрална парализа, а другата има увреждане вследствие на катастрофа. И двете имат нужда от помощ дори и за да излязат от дома си. Затова преди година семействата им кандидатстват за финансиране от социалното министерство за изграждане на рампа която да помогне за придвижването на двете жени до асансьора на блока.

Братът на жената с детска церебрална парализа Васил Стоянов обясни в „Здравей, България” обясни, че те трябва да поискат оферта от фирма, която може да осигури рампа. „Преди изграждането трябва да се поиска разрешение от общината и главния архитект, съседите също трябва да са съгласни. Отнема време. Технологичният процес е няколко месеца”, уточни той.

Стоянов обясни още, че причината за отказа е мнението на експертната комисия към Министерството на труда и социалната политика. А то е, че подемникът, който те са избрали спрямо възможностите на входа на блока, не може да бъде използван от двете жени с увреждания без помощ.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова обясни, че съоръженията, които се изграждат в помощ на хора с увреждания трябва да са безопасни – независимо дали става дума за рампа, подемно устройство или асансьор.

Нова тв