Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Варшава – „градът Феникс“

11 юли 2020 12:28, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 месец, брой четения: 158
Варшава – „градът Феникс“

Ако сте пътували из Полша, а след това стигнете до Варшава, много лесно можете да осъзнаете, че столицата на страната е различна. Вместо фокусът да бъде насочен към стар пазарен площад, Варшава се разпростира в един широк район с разнообразна архитектура, в която можете да намерите от готически елементи през комунистически бетон до модерно стъкло и стомана.

И още от пръв поглед се вижда, че този град пази своето бурно минало, богата история и е преминал през вековете, без да губи себе си. Варшава има една от най-лошите съдби през Втората световна война – 85% от града са разрушени. Но колкото и опити за унищожение да са правени, Варшава оцелява и се съвзема всеки път. Може би заради това получава названието „градът Феникс“. И пак в резултат на това се появява колекцията от очарователни разнообразни квартали и забележителности, обособени във всяка част от полската столица.

Архитектурата разказва за епохите, музеите интерпретират историята от музиката на Шопен до трагедията на еврейското гето, дворците пресъздават стиловете на времето, а парковете позволяват да намерите спокойствие и отдих. Всичко това заедно изгражда един незабравим образ на столицата на Полша – Варшава.

Варшава изобилства от забележителности и места „за гледане“, както се казва на пътешественически език. От парк Лаженски, който е белите дробове на града и най-големият парк на столицата, до най-малкия музей, закътан някъде из периферията на централната част. Паркът е създаден през 1918 година върху 188 акра земя. Зелени площи, езера, реки, пътеки, исторически паметници, дворецът на водата са само малка част от едно от любимите места на столичани за отдих.

Старият град на Варшава, датиращ още от 13 век, е една от най-популярните атракции на полската столица. Въпреки че е попаднал под обстрела на германските войници по времето на Втората световна война, през 1950 година бива възстановен в ренесансов стил и продължава да радва посетителите и днес.

Една от малкото забележителности във Варшава, успяла да се съхрани в годините на войната, е дворецът Виланов. Построена в края на 17 век от кралския дизайнер Августин Локи, тази изключително красива сграда напомня за славната кралска история на Полша. Дворецът пази множество портрети на благородници, фрески, рисувани тавани, творби на полски художници и артисти.

Внимание заслужават още Кралският дворец, Националният музей, Музеят на Варшавското въстание, Квартал Прага, който някога е бил обособен град в града. Варшава наистина изобилства от забележителности и заслужава да бъде посетена. Полската столица е един от градовете-герои в Европа и ще ви плени с история, красота и многообразие.

Снимки

Варшава – „градът Феникс“Варшава – „градът Феникс“Варшава – „градът Феникс“Варшава – „градът Феникс“Варшава – „градът Феникс“Варшава – „градът Феникс“Варшава – „градът Феникс“Варшава – „градът Феникс“Варшава – „градът Феникс“Варшава – „градът Феникс“