Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Отиде си от света акад. Методий Григоров (4 май 1937 - 9 юли 2020 г.)

11 юли 2020 13:14, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 235
Акад. д-р Иванка Денева

Сливен – утвърдено пространство на духа върху културната карта на България, обеднява в последните години с отсъствието на „знакови личности”, оставили светлата си диря в различните видове и жанрове изкуства, сред които Атанас Славов, Павел Веснаков, Йордан Парушев и Тодор Терзиев, Велко Кънев, Николай Султанов, Борис Дамянов, Валентин Найденов и колцина още творци...

Тъжно е сърцето и от вестта за отишлия си от нас достоен човек и съзидател Методий Григоров: хоров диригент, композитор и изследовател, академик на Българската академия на науките и изкуствата (от 2012 г.), почетен гражданин на Сливен. Съотнесен с потеклото си към родословието на свещеници, следва себеотдайно попрището на богослова, ръководителя на хорови формации и откривателя на оперни таланти, родени и свързани с града под Сините скали, сред които Татяна Шиварова, Елена Баръмова, Даниела Дякова, Момчил Абаджимаринов, Димитрия Колева и др.: солисти на всички големи събития, редом с хористите от ръководените от него състави.

Със затрогващи думи на подкрепа към семейството и близките на починалия се обърна кметът на града Стефан Радев, припомняйки приносите на М. Григоров в хоровото дирижиране и организацията на вълнуващи форуми, фестивали и участия в концерти по повод на редица значими културни начинания в града под Сините скали и България.

Творческият път на маестро Григоров, наченал с преподаване на църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет, продължава с редица инициативи в Сливен, с който се свързва неотделимо на житейското си и професионално поприще. В негово лице хоровите формации: смесен хор „Добри Чинтулов”(при Народно читалище „Зора-1860”), както и Средношколският смесен хор към Гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов” и Детският хор „Дружна песен” при Детския комплекс в града, намериха всеотдайния си и талантлив диригент и ръководител. Несъмнени са организаторските му умения и инициативност и при създаването и провеждането в Сливен (1994 г.) на Първия фестивал на източноправославната църковна музика в България. Трайни и последователни – в продължение на години, бяха усилията му, (съвместно с Н.В. Преосвещенство, Сливенския митрополит Йоаникий) в превода на съвременен роден език на църковни песнопения, в 11 сборника.

Неизброими са наградите, с които е удостоено в България и чужбина представянето на неговите хорови състави, извикали аплаузите на ценителите от фестивалите и конкурсите във Великобритания, Белгия, Италия, Япония, Гърция, Русия, Чехия, Полша и др.

За неоценимите му заслуги към българското хорово изкуство, църковна музика и културния живот на града, Сливенска община го удостои с високото звание „почетен гражданин”.

Като скъпо достояние, в сърцето ми остава не само паметта за общуването с акад. Методий Григоров, но и интересните ни разговори по творчески въпроси при пътуването ни за присъствие на академичните събития в София.

Сбогом, маестро,: в духовната територия на Сливен и в душите на хористите и почитателите на изкуството ти зейва незапълнима празнина…

На 11 юли (събота), от 13:30 до 15:00 часа, в храм „Свети Димитър”, сливенци свеждат чела пред творческото дело на акад. Методий Григоров.

Иванка Денева