Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Старчески дом в Русе е огнище на COVID-19. За денонощие са починали 13 души с болестта

30 юли 2020 14:55, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 3 месеца, брой четения: 246
Коронавирус

49 възрастни хора от старческия дом “Възраждане” в Руса са дали положителен тест за коронавирус, съобщи БНР. 21 от тях са без симптоми и са преместени в общинска вила в лесопарка „Липник“, за да бъдат изолирани от останалите.

Общо в дома са взети 123 PCR проби, като резултатите по повето от тях все още се очакват. 22-ма от вирусоносителите са хоспитализирани, като 18 от тях са с леки сиптоми.

„Освобождаваме в момента четвъртия етаж на дома, дезинфекцираме, правим всичко необходимо, за да може, ако се наложи да карантинираме хора, които нямат симптоми да го направим на четвъртия етаж“, каза зам.-кметът Енчо Енчев и поясни, че общината има готовност за още сгради, в които да се настаняват хора с вирус, но без оплаквания.

От началото на седмицата до вчера са взети проби за 123 PCR теста на хора от дом „Възраждане“, а обявените 26 положителни резултата са от първите изпратени 48 проби.

За последното денонощие в България са диагностицирани 284 души с коронавирусна инфекция при направени 6395 PCR теста, показват официалните данни, публикувани на Единния информационен портал към полунощ.

Положителните тестове са 4,44% от всички направени.

Най-много са нови случаи са установени в София - 73, Благоевград - 38 и Русе - 33.

13 души са починали от усложненията на COVID-19, което е най-високият брой за 24 часа от началото на епидемията в България. Възстановили са са 205 пациенти.

722 пациенти с коронавирус се намират в болници. 37 от тях са в интензивни отделения. Това е увеличиение с 23 хоспитализирани и с 3 в тежко състояние спрямо сряда.

Така общият брой на потвърдените заразени с коронавирусна инфекция в България достигна 11 155. От тях активните случаи са 4816. Починалите са общо 368, а възстановените - 5971 или 53,3%.

Междувременно Европейската комисия съобщи в сряда, че е подписала договор с фармацевтичната компания "Гилиад сайънсис" (Gilead Sciences) за доставка на ремдесивир (remdesivir) - първото лекарство за лечение на коронавирус, което има разрешение за достъп до европейския пазар.

Общата стойност на договора е 63 млн. евро и ще бъде финансиран чрез инструмента в подкрепа на неотложните нужди.

Първите доставки ще бъдат налични в началото на август. Те ще помогнат за лечението на около 30 хиляди пациенти. Комисията подготвя съвместна обществена поръчка за допълнителни доставки от лекарството за нуждите от октомври нататък.

От началото на пандемията през март над 17 милиона души по света са потвърдени с коронавирусната инфекция. Над 666 хиляди са починали. Средната смъртност от COVID-19 e 3,91%. Може да следите разпространението на епидемията по света на интерактивната карта.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30756445.html
Снимка: pixabay.com