Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Балкански развития

31 юли 2020 16:31, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 148
Балкани

Да се ​​приемат практически мерки за задълбочаване на регионалното икономическо сътрудничество и възстановяване от икономическата криза поради Covid-19 - това бяха основните цели на онлайн среща на лидерите на страните от Западните Балкани. Лидерите на Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора и Сърбия постигнаха споразумение да работят за премахване на бариерите, които стоят на пътя на икономическия растеж, за повишаване на дългосрочната конкурентоспособност на региона и неговото развитие в регион, привлекателен за инвеститори, пише вестник Koha Ditore в Косово, цитиран от агенция Фокус. Те приветстваха ангажимента на американската корпорация за финансиране на развитието да даде приоритет на инвестициите в региона.

 

Трудни преговори на Сърбия и Косово в Брюксел

Втора среща на експерти се проведе в Брюксел в рамките на диалога между Сърбия и Косово. Разговорите са медиирани от специалния представител на ЕС Мирослав Лайчак, пише косовският вестник Gazeta Express, цитиран от агенция Фокус. Сръбската делегация се ръководи от Марко Юрич, директор на кабинета на сръбското правителство за Косово, а делегацията на Косово - от Скендер Хисени, национален координатор в диалога между Косово и Сърбия. След срещата Юрич каза пред репортери, че преговорите за връщането на разселените лица и техния статут са били особено трудни. По данни на Върховния комисар на ООН за бежанците от Косово са изселени около 107 000 души. Повечето живеят в Сърбия, останалите - в Черна гора и Северна Македония.

 

Турция одобрява закона за регулиране на социалните медии

Турският парламент одобри закон за регулиране на социалните медии. Критиците казват, че тя ще засили цензурата в страната и ще заглуши несъгласията, съобщава Ройтерс. Законът изисква чуждестранните сайтове за социални медии да назначават представители на турска основа, които да се занимават с опасенията на властите относно съдържанието, и включват крайни срокове за премахване на материали, от които те приемат изключение. Компаниите могат да бъдат изправени пред глоби, блокирани реклами или да намалят честотната лента.

Според турския президент Реджеп Ердоган увеличението на "аморалната активност" онлайн се дължи на липса на регулация.

 

Гърция подписва договор с турска компания за 50 дрона

Гърция е сключила договор с турска компания за доставка на 50 дрона, съобщава CNN Türk, цитирана от българската информационна агенция БТА. Договорът е подписан от гръцкото министерство на отбраната и турската компания Assuva. Компанията вече е доставила в Гърция два дрона Elic RB-128, които са преминали успешни тестове. Асува казва, че това е първият договор за износ на компанията за страна, която е член на НАТО и ЕС.

 

Преименуването на улиците в Белград предизвиква силни реакции

Планираното преименуване на улици в Белград, чиито имена са „географски понятия от републиките на бивша Югославия“ предизвика буря от реакции в Сърбия, съобщава сръбската служба на BBC, цитирана от българската информационна агенция БТА.

 

Според заместник-кмета на Белград Горан Весич имената на улиците трябва да бъдат променени, когато са свързани с „държави, които заличават всичко, което напомня за нещо сръбско“. Като пример той посочи, че имената ще бъдат променени на улици като „Сплитска“, „Ljubljanska“, „Sarajevska“, наречени по градове „в които няма улица, наречена„ Белградска “.

Имената на някои от тези улици обаче са по-стари от бивша Югославия. Много от тях са кръстени на топоними на Балканите от края на 19 век, каза историята Дубравка Стоянович пред BBC. По думите й решението за преименуване на улици е твърдение за „нова вълна национализъм“ в Сърбия, която има за цел да насочи вниманието на обществеността към проблемите на днешния ден.

Източник: БНР