Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Рестарт на трансплантациите у нас

10 август 2020 20:22, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 580
Операция

Рестарт на трансплантациите у нас след пълното им спиране по време на пандемията. Двама пациенти получиха шанс за живот, след като им бяха присадени сърце и черен дроб. Операциите са извършени в университетските болници „Св. Екатерина" и „Лозенец".

Не втори, а трети шанс за живот получи 49-годишният пациент в болница „Света Екатерина”, след като преди два дни получава обаждане, че е намерен донор. Мъжът няколко пъти е бил на прага на смъртта, признава проф. Димитър Петков, който лично извършва сърдечната трансплантация.

„Два пъти идва за донорска ситуация, но имаше несъответствие”, обясни проф. Димитър Петков, зам.-директор по лечебната дейност, болница „Св. Екатерина”.

„Преди година и половина му поставихме изкуствено сърце. Това е в момент, в който пациентът не може повече да чака, няма донорска ситуация и тогава се слага такова устройство”.

Достъпът до него все още е ограничен, но въпреки това намира начин също да благодари. А ако всичко тече по план, както е в момента, скоро мъжът отново ще може да прегърне близките си, но този път – готов да започне живота си отново, при това напълно пълноценно.

„Ние ги ресоциализираме 90% от случаите. Така че извършването на сърдечна трансплантация им дава шанс да се върнат към живота. Дори имаме едно младо момче, на 18 години, той има сега малко дете и продължава нататък”, разказва проф. Димитър Петков.

У нас успешно се прилага и поставянето на така нареченото изкуствено сърце, което може да даде на пациента допълнително време, докато чака донор.

„Благодарение на Държавата и МЗ се отпускат платени 10 случая на 10 сърца. Струват по 130 000 лева. И досега имаме 5-такива случая по време на извънредното положение. Имаме 13 такива за година, а държавата им ги заплаща”, обясни проф. Петков.

В момента 36 българи чакат за сърдечна трансплантация.

Междувременно в болница „Лозенец” се възстановява 18-годишно момиче, което получи нов черен дроб от същия донор, като на пациента в „Света Екатерина”. Спасител и на двамата е 25-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт.

А в регистъра близо 3000 души изрично са заявили, че не желаят да стават донори след смъртта си.