Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Скарване около използването на имот и евросубсидии са в основата на убийството в Панаретовци

10 август 2020 23:56, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 месец, брой четения: 471
Убийство

Скарване около използването на имот, по който преди време са били получени евросубсидии е в основата на безразборна стрелба, при която около обяд на 20 юли е бил убит сливенският бизнесмен Стоян Стоянов, разкриха криминалистите от ОД на МВР-Сливен.

45-годишният мъж, който има няколко овощни градини в землищата на няколко села, бе открит застрелян със 7 куршума около 6.00 часа на 21 юли под купчина сухи клони в изоставен напоителен канал край село Панаретовци.

Според патоанатомите, смъртта е настъпила около 13.30-14.00 часа предния ден. Стрелбата е била извършена с преправен в боен газов пистолет ИЖ, а стрелецът е била на разстояние от метър-метър и половина.

Куршумите са били разпръснати по цялото тяло, два са заседнали в главата, единият е преминал през сърцето.

До откриването на извършителя се е стигнало изключително трудно, коментира директорът на ОД на МВР – Сливен, старши комисар Димитър Величков. По думите му близките на убития Стоянов са направили опити сами да го намерят и са отъпкали огромен район около местопрестъплението. Обаждането на телефон 112 е станало часове по-късно, наложило се е на няколко пъти да пускат следови кучета, докато стигнат до замаскирания в канала труп.

Задържаният за престъплението 36-годишен Иван Георгиев е непознат за полицията. Младият мъж е от село Панаретовци. И той като жертвата се занимава с овощарство, градината му е в съседство с тази на Стоянов.

Според местните, преди две години продал на сливналията парцела и уж сделката била съвсем нормална. Наскоро обаче Георгиев проявил претенции за имота, тъй като насажденията там били с пари от европроект, а срокът за възстановяването не бил изтекъл. Новият собственик обаче отказал да върне обратно градината, тъй като направил допълнителни подобрения . Предполага се, че това е било в основата на спора, който от чисто вербален е стигнал до стрелба от упор.

В хода на досъдебното разследване са се включили топ-криминалистите както от Сливен, така и от ГД НП, огромно съдействие оказали от института по психология на МВР, Научноизследователския институт по криминалистика и служители на РУ-Сливен, отдел "Разследване", сектор "НТЛ".

Проверени са били записите на всички видеокамери в огромен радиус, тъй като имало сведения за придвижване на съмнителен бус в района по времето, когато Стоян е бил убит. До извършителя се стигнало чак на 6 август, когато при претърсвания на негов имот полицаите открили в една от кухините на оградата скрития там пистолет.

„Има все още доста неща около мотива за убийството, все още продължават и следствените действия, ние сме повдигнали обвинение за предумисъл от страна на задържания. Косвените данни сочат, че е имало предварителна подготовка. Стрелец е бил със силиконови ръкавици, в последствие слага други, брезентови, за да изтегли трупа, направил е частични самопризнания“, коментира окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Иван Георгиев е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, повдигнатото обвинение при доказване в съдебна зала предвижда доживотен затвор. Мъжът до сега е имал едно единствено нарушение: карал автомобил с преправени номера, заради което му е била наложена глоба. Женен е и има две малки деца на 4 и на 7 години.

Новината за задържането на панаретовеца изкара на улицата пред дома му близки на застреляния Стоянов, които направиха опит да изпочупят прозорците. Късно вечерта в събота се е наложило на място да бъде изпратена полицейска охрана.

Шест са убийствата от началото на годината на територията на ОД на МВР-Сливен, всички те са разкрити, извършителите са установени и задържани.

Монитор