Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Отново на училище на 15 септември, училищата пишат кризисни планове

11 август 2020 10:18, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 месец, брой четения: 215
ОТНОВО НА УЧИЛИЩЕ НА 15 СЕПТЕМВРИ, УЧИЛИЩАТА ПИШАТ КРИЗИСНИ ПЛАНОВЕ

Стартът на учебната година ще е в реална училищна среда, съобщи Диян Стаматов, директор на столичното 119 средно училище и председател на Съюза на работодателите в просветата, чрез профила си във Фейсбук.

По-рано днес в МОН се е провела работна среща на експерти от здравното и образователното министерства за спецификите по началото на учебната година. Участвали са министър Красимир Вълчев, заместник-министър Таня Михайлова, директори на училища, експерти от МОН и МЗ, информира г-н Стаматов. Няма официална информация от министерството за срещата.

Според Диян Стаматов, до 25 август 2020 година на образователните институции ще бъдат предложени два протокола.

Единият се отнася до организацията на учебната дейност. Той е с препоръчителен характер и ще съдържа широк, отворен списък от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация.

Вторият протокол е задължителен и се отнася до медицинската страна на проблема. В него ще бъдат записани мерки, които училищата са длъжни да спазват.

В протоколите ще бъдат изброени и спецификите за – носене (или не) на маски; начините за реализиране на учебните дейности по специфични часове като физическо, музика, информатика; провеждането на храненето в стола и други специфични особености. Дейностите по изготвянето на протоколите ще продължат до 25 август.

От всяко училише се очаква в първите дни на септември да има разработен свободен, отворен работен план, който да включва дейностите по превключване за кратко време за работа в дистанционна среда, ако се налага.

Ще бъдат предложени промени в Наредбата за приобщаващо образование за залагане на допълнителни възможности за наваксване на пропуснат учебен материал при натрупани определен брой отсъствия.

Всяко училище ще може да избира какъв тип родителски срещи да провежда – в реална или в дистанционна среда.

"Изключително важно е информиране на родителите по всички канали за начините на промяна на учебната дейност и ясно съгласуване с тях на възникнали промени", пише г-н Стаматов.

 

Булевард България