Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Книга за историята, бита и културата на село Самуилово ще бъде издадена с финансовата подкрепа на ГЕРБ Сливен

12 август 2020 13:25, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 3 години, брой четения: 732
-------

Книга за историята, бита и културата на село Самуилово ще бъде издадена с финансовата подкрепа на ГЕРБ Сливен.

Народният представител Мария Белова и общински съветници от ГЕРБ дариха 3000 лв. за отпечатването на книгата „Самуилово – духовна култура и фолклор“. Автор на изданието е Кети Граматикова. Описани са историята и създаването на с. Самуилово, бита, културата, обичаите и фолклора на населеното място. Включени са и приказки, и наричания от селото предавани поколения наред, разказа секретарят на НЧ „Светлина 1928“ Елена Василева.

Книгата ще излезе от печат през октомври, а копие от изданието ще получат всички читалища в община Сливен.

Кметът на Самуилово Красимир Кръстев и Елена Василева благодариха на депутата Мария Белова, която родом е от населеното място, и на ПП ГЕРБ за моралната и материална помощ, както и за подкрепата за издаването на книгата.

Красимир Кръстев разказа още, че данни за наличие на селищно образувание на мястото на днешно Самуилово, дава открита в двор на селото и датирана към I-II век плоча в чест за изграден храм, гласяща „Истилиян Йонидис - управител на Йония направи този храм в чест на великата майка по време на консула Траян 107 – 117 година“. В архивите на БАН с. Самуилово (тогавашно Турсунлии) се споменава през 1609 година и малко по-късно – през 1666 година – в книгата „Наименования на българските селища в турските документи“. Селището приема името Самуилово през 1934 година.

Снимки

-------