Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен отпуска средства за изграждане на лаборатория за PCR тестове към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“

28 август 2020 14:09, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 571
Лаборатория

Община Сливен отпуска 25 хиляди лева за изграждането на лаборатория за PCR тестове към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Това реши Общинският съвет, след като на 27 август гласува актуализация на бюджета. В него беше включено предложението за отпускане на целева субсидия за болницата. Кметът Стефан Радев обясни, че лечебното заведение е най-голямото на територията на Област Сливен и в настоящата пандемична обстановка, заедно с ВМА-Сливен, води борбата срещу COVID-19 на територията на общината. Нуждата от изграждане на лаборатория за диагностика на коронавирус с PCR е обусловена от необходимостта за по-бързо диагностициране на пациентите, като по този начин ще могат да се предприемат по-бързи и адекватни мерки за справяне с болестта.

„От доста време говорим с управителя на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, че би било хубаво да има лаборатория за PCR тестове тук, в Сливен. Имахме ситуации, в които отделенията бяха пълни с пациенти с COVID-19. Изпращането на проби в Бургас или в Стара Загора удължава до 36 часа, а понякога и повече, получаването на резултатите. През това време хората трябва да изчакват. Това допълнително затруднява работата на системата, защото са необходими допълнителен медицински персонал и легла за изчакване на диагнозата. За това такава лаборатория в болницата ще ускори много този процес“, каза Радев.

По думите му в момента заразата в Сливен е със силно намаляващ темп на разпространение. Трябва обаче да се вземат превантивно мерки, ако ситуацията се усложни с настъпването на есента и зимата.

„За това подкрепяме тази идея. Общината, може би, ще е най-големият дарител в тази кампания. Искаме да се случи оборудването на такава лаборатория“, подчерта Стефан Радев.

Днес управителят на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров изказа благодарност на кмета и общинските съветници за средствата, които се отпускат на болницата.