Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Събираемостта на местните данъци и такси в община Сливен е добра, но по-ниска спрямо 2019 г.

01 септември 2020 14:52, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 513
Mestni danuci i taksi

Събираемостта на местните данъци и такси тази година е добра, предвид обстоятелствата с епидемичната обстановка, но по-ниска спрямо 2019 г., отчете кметът Стефан Радев по време на днешния брифинг с журналисти. По думите му сумата е по-ниска с около милион и шестотин хиляди, в сравнение с миналата година.

„Радвам се, че не се сбъдна най-мрачният сценарий, който предвиждаше драстично намаляване на приходите, както в държавния, така и в общинските бюджети“, заяви още кметът. Той използва случая да благодари на цялата сливенска общност, която своевременно е реагирала и се е отнесла отговорно по-рано в сложната обстановка.

„Намалението в събираемостта идва основно от спада на броя на сключените сделки, респективно данъците и таксите, свързани с тях. По-ниски са и приходите от събирането на наеми, които намалихме заради коронакризата, както и отпадането на някои такси в периода на извънредното положение“, посочи още кметът Радев. Той припомни, че още през месец март, с оглед на негативните очаквания за развитието на ситуацията през годината, бюджетът е бил намален с около милион и половина, за да се ограничат и разходите.

„Като нация, ние, българите можем да кажем, че сме виждали всякакви кризи – финансови, валутни, банкови, голям ръст на безработицата, хиперинфлация и пр., но тази криза, която дойде отвън и засегна целия свят, държавата и всички общини и хора е съвсем ново явление за всички нас“, коментира ситуацията Стефан Радев. Въпреки това Общината изпълнява поетапно задачите, които си е поставила, макар и с намален обем във връзка с намалението на бюджета.