Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Почина световноизвестният чешки режисьор Иржи Менцел

07 септември 2020 11:45, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 188
Иржи Менцел

Чешкият кинорежисьор Иржи Менцел, носител на награда "Оскар", е починал на 82-годишна възраст, след като дълго време се бори със сериозни здравословни проблеми, съобщи в неделя съпругата му Олга Мензелова.

"Скъпи наш Иржи, най-смелият от смелите. Тялото ти напусна нашия земен свят в ръцете ни снощи", написа тя във Фейсбук профила си.

През 1967 г. Менцел печели награда "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм със "Строго охранявани влакове" - драматична лента за Втората световна война.

Роден на 23 февруари 1938 г., Менцел учи кинорежисура в Прага, дипломирайки се през 1962 г. През 60-те години на миналия век той е сред водещите фигури на Чехословашката нова вълна в киното заедно с друг носител на "Оскар" - Милош Форман.

"Не бяхме никакво сдружение, събрано под знака на едни и същи теоретични възгледи, никой от нас нямаше куража, нито желание да формулира това, което ни сближава", казва Менцел.

Според него единственото нещо, което ги е обединявало, не е това, че са си поставяли общи цели и задачи, а че просто харесват едно и също кино.

"Строго охранявани влакове", който е базиран на роман на чешкия писател Бохумил Храбал, е първият игрален филм на Менцел. Впоследствие Храбал се превъръща в безкраен източник на вдъхновение за Менцел, като голяма част от филмите му са адаптирани именно по творби на Бохумил Храбал и Владислав Ванчура.

Филмите на Менцел често съчетават хуманистичен поглед към света със сарказъм и провокативна кинематография.

След като става световноизвестен през 1967 г., печелейки наградата на Американската кинокадемията за най-добър чуждоезичен филм, през 1985 г. Менцел отново е номиниран за филма си "Селце мое, централно".

Източник: Труд