Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Непубликуван архив бе представен на четенията за Захарий Стоянов

07 септември 2020 11:53,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 501
Тази година се навъшват 170 години от рождението на Захарий Стоянов

Цветя пред паметника на Захарий Стоянов в родното му село Медвен бяха поднесени по време на четенията, посветени на автора на „Записки по българските въстания“. Събитието тази година премина под знака на 170-годишнината от рождението му. То се проведе на 6 септември. За Съединението на Княжество България и Източна Румелия преди 135 години съществен принос има деятелността на Захарий Стоянов като ръководител на БТЦРК.

Иван Иванов, уредник в Историческия музей в Котел, представи непубликуван досега архив на Стефан Стамболов от кореспонденцията му със Захарий Стоянов. Малко известни исторически факти, свързани с публициста, революционера и държавника, бяха съобщени в доклада на гл.ас. д-р Николай Хрисимов, преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Беседа бе изнесена от писателя Любомир Котев, изследовател на творчеството на Захарий Стоянов. В програмата бяха включени изложба и моноспектакъл.

Зам.областният управител Димитринка Петкова награди отличилите се гимназисти в конкурса за есе „От медвенските пасища до Народното събрание“. Освен вече известните индивидуални награди, бе връчена колективна награда на Хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов“ в Сливен, чиито ученици проявиха най-голям интерес към конкурса.

Четенията бяха организирани от областната администрация, общината и историческия музей в Котел, кметството и читалището в Медвен.

Снимки

Участниците в четениятаМомент от четенията - 1Момент от четенията - 2Венец от Доброслав Иванов и Валентин Велев, основни съорганизатори на четенията.