Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен бe домакин на среща на кметове от РАО „Тракия“

11 септември 2020 14:46, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 520
RAO_Trakia

Община Сливен бе днес домакин на среща на кметовете от Регионалната асоциация на общините „Тракия“. На провелото се разширено заседание на Управителния съвет, чийто председател е кметът Стефан Радев, бяха засегнати актуални въпроси, свързани с инструментите за финансиране на важни за общините проекти, епидемиологичната обстановка към момента, социалната политика и инвестициите в различните общини. Сливенският градоначалник запозна участниците с едни от най-значимите факти и събития от историята на Града под Сините камъни, социално-икономическото развитие на общината през годините, както и настоящите и бъдещи проекти за реализация.

Като тема, която изисква все по- широк дебат и задълбочен анализ, кметът Радев постави политиката по интеграцията на малцинствените групи.

„Действащата към момента политика, свързана с приобщаването не дава конкретни решения и видими резултати. По-скоро трябва да се насочи към териториален принцип на намеса, според който определени териториално обособени райони, да бъдат предварително дефинирани, така че да бъдат измерими и предприетите мерки, и резултатите от финансирането, което се отпуска от държавата за провеждането на тази политика“, подчерта кметът Радев. Според него така ще има по-голяма прозрачност и постигнатите резултатите ще могат да се измерват и анализират.

В рамките на заседанието беше дискутирана и темата за децентрализацията на местното управление в различните аспекти и търсене на механизъм за увеличаване на собствените приходи на общините. По думите на изпълнителния директор на РАО „Тракия“ - проф. Иван Върляков, ако има децентрализация, ще бъде отключен потенциалът на всяка отделна община и тя няма да бъде толкова финансово зависима, както от държавния бюджет, така и от европейско финансиране. В тази връзка кметът Стефан Радев подчерта, че ако бъде постигнат този процес на реформа и местната власт разполага с по-голяма финансова самостоятелност, на гражданите ще бъдат спестени допълнителни или по-високи данъци и такси.

 

Снимки

RAO_TrakiaRAO_TrakiaRAO_TrakiaRAO_TrakiaRAO_Trakia