Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Готовността за новата учебна година бе обсъдена на среща на областния управител с ръководството на РУО

14 септември 2020 19:50,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 525

Готовността на образователните институции за учебната 2020/2021 година бе тема на среща, проведена на 14 септември по покана на областния управител и председател на областния координационен център по механизма за обхват Чавдар Божурски с началника на РУО Милена Чолакова и експерти от регионалното управление.

Общият брой на децата и учениците в областта, подлежащи на образование, е 22 128, като близо 1 800 са първокласниците. Децата на възраст от 3 до 6 години са 6 250. Детските градини в областта са 61, а училищата - 69. Всички образователни институции имат план за работа в условия на COVID-19, със задължителни и препоръчителни мерки. Осигурени са дезинфектанти, топла вода в санитарните помещения. При болно дете, незабавно ще бъде уведомявана РЗИ, ще бъде извършвано епидемиологично проучване и ще бъде предписвана карантина на класа и контактните лица. Има банка от кадри, пенсионирани учители и студенти, които да влизат в клас, ако учителят се разболее.

Изминалата учебна година приключи неприсъствено. На срещата бе отбелязано, че образователните институции само за дни успяха да организират обучение в електронна среда благодарение на общите усилия на учители, ученици и съдействието на родителите. Макар и в необичайна обстановка на епидемия, резултатите от изпълнението на държавния план-прием са по-добри в сравнение с предходното.

Епидемията спря временно дейностите по механизма за обхват в образованието на децата и учениците в предучилищна и училищна възраст, подлежащи на задължително обучение. До обявяването на извънредното положение приоритетно са били посещавани децата на възраст от 5 до 7 години, които не посещават образователни институции. 1 069 деца от тази възрастова група не са били обхванати, като 1 031 са посетени. Установено е, че 628 от тях са в чужбина. Не посетени са 38 заради влезлите в сила извънредните мерки. 361 седмокласници от общо 1 891 в областта не са участвали в националното външно оценяване /общо 4 923 са седмокласниците в страната, неучаствали в НВО/. 456 ученици не са записани в осми клас в областта при 9 160 в страната.

През новата учебна година акцент в дейността на образователните институции ще е осъществяването на качествено обучение при спазване на дисциплина, дистанция и дезинфекция, а при необходимост – и организиране на обучение в електронна среда. Едновременно с това дейностите по механизма остават приоритет за областния управител, РУО и всички ангажирани институции. 576 представители на училищата, общините, МВР, дирекция „Социално подпомагане“ и РУО участват в сформираните 59 екипа за обхват. Очаква се първото заседание на Областния координационен център по механизма да се проведе в края на октомври.