Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Начало на юбилейния 60-и сезон за Държавен куклен театър – Сливен

15 септември 2020 09:34, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 134
Юбилеен сезон

Държавен куклен театър - Сливен откри юбилейния си 60-и сезон на 13.09 с премиера на новия състав на едно от най-обичаните представления от своя репертоар – „Снежанка”, което се завърна на сцената след дълго отсъствие. Режисьор на спектакъла е Елза Лалева, сценографията е дело на Нели Савова, а в ролите влизат младите актриси от театъра – Никол Големанова и Мария Григорова.

След лятото с изнесени на открито представления, играни на трите летни сцени в дворовете на II ОУ „Христо Ботев”, XI СУ „Константин Константинов” и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович”, спектаклите се завръщат на своята сцена в салона на Кукления театър. Всяка неделя от 11:00 малки и големи ще имат възможността да се насладят на различни куклени постановки от репертоара на театъра. На 20.09 ще се играе „Красавицата и Звяра” с реж. Александър Бетов, а на 27.09 – образователния спектакъл „Телефон 112” с реж. Ефимия Павлова. Спектаклите се играят при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки!

Държавен куклен театър – Сливен продължава партньорството си с Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” като на есенната сцена в двора на училището представленията ще се играят всяка събота от 11:00. На 19.09 ще може да гледате „Снежанка” с реж. Елза Лалева, а на 26.09 – образователния спектакъл „Телефон 112” с реж. Ефимия Павлова. При влошаване на метеорологичните условия, представленията ще се играят в салона на театъра.

Тази есен се очаква премиерата на спектакъла „Кралят елен” по Карло Гоци с режисьор Бисерка Колевска, сценограф Свила Величкова и участието на актьорите Любомир Желев и Георги Янев. Представлението „Кралят Елен” е забавна приказна история с много неочаквани обрати. Хора се превръщат в животни, животни в хора, статуи говорят. Чудни работи, разказани от магьосника Дурантарте и неговия слуга Чиголоти. Това е история за шегите на любовта. Аз обичам тебе, ти обичаш друг. Но също така и за амбицията гореща и ревността любовна, която понякога достига до жестокост и подлост, превръщайки човека в чудовище, злодей. В нашата приказка злодеите са наказани и посланието ни е – Останете човеци , с душа красива. Обичайте! Обичайте се!

Историята е разказана забавно,в стил комедия дел арте. Костюмите са цветни, маските гротескни и ярки.И вярваме, че приказката ще се разбере дори от пораснало дете.

През 2021 година са планирани различни събития, с които театърът ще отбележи своя юбилей. Едно от тях е свързано с интерактивна архивна изложба, чието откриване е планирано за Световния ден на кукления театър – 21.03. 2021 г.

Друго важно събитие, свързано с годишнината на театъра, е излизането на Летописа „60 години Куклен театър Сливен” със съставител театроведът Богдана Костуркова. В него ще може да бъде открита както информация за спектаклите, поставяни на сцената на театъра през годините, така и текстове от ключови лица, творили на сцената на театъра през годините.

В процес на подготовка е и отложеното за 2021 г. поради пандемията от COVID–19 VI-о издание на Международния фестивал на изкуствата „Магията на вятъра”, организирано от Държавен куклен театър – Сливен. Провеждането му се планира за първата седмица от месец юни. Програмата ще включва палитра от изкуства – наред с традиционни спектакли и концерти, зрителите ще могат да видят и станат участници в улични представления, арт инсталации, прожекции, уъркшопи, четения, изложби и др.

Тези и още много нови събития подготвя за своите зрители Държавен куклен театър – Сливен. За повече актуални новини може да следите сайта www.puppets-sliven.eu, както и страниците в социалните мрежи – фейсбук ( www.facebook.com/slivenpuppets ) и инстаграм (@puppets.sliven).

Снимки

СнежанкаСнежанкаСнежанка