Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен осигурява на първокласниците безплатен достъп до онлайн платформата „Книговище.бг“

15 септември 2020 12:11, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 489
Нова учебна година

Кметът Стефан Радев присъства на откриването на новата учебна година в Основно училище „Д-р Иван Селимински“-Сливен, където се състоя церемония само за първи и пети клас поради противоепидемичните мерки. На всички ученици и учители той пожела здраве и успешна година.

 

„Радвам се, че мога да ви приветствам днес, на първия учебен ден, в тази по-особена година за нашето образование. Но това е и година, която показа, че нашето образование се справя много добре с дигиталната среда и с предизвикателствата, които ни поднася времето. Скъпи първокласници, за вас това ще е първият ден, в който прекрачвате прага на училище, първият ден, в който пред вас се отваря цяла една нова вселена, която ви пожелавам да изучавате с любопитство и любознателност. Доверявайте се на вашите родители и учители. Те са най-верният ви приятел по пътя на откриването на света, на неговата история и култура. Убеден съм, че ще намерите истински приятели в училище, което ще се превърне във ваш втори дом“, каза в приветствието си кметът.

 

Директорът на училището Ваня Пенчева също поздрави учениците и техните преподаватели и им пожела здраве и късмет през новата учебна година.

 

„Всяка година на 15 септември отваряме широко врати, за да посрещнем малки и големи ученици. 15 септември е празник, който не е вписан в календара. Но той е неповторим с усмивките и настроението, с които се посреща. Мили първокласници, добре дошли в родното училище! Днес вие ще прекрачите прага на училище с вековна история. Подайте ръка на доверие на вашия учител, а ние, заедно с родителите ви, ще бъдем до вас във вашите успехи и трудности“, каза в словото си Ваня Пенчева.

 

По време на церемонията кметът Стефан Радев обяви, че Община Сливен осигурява за първокласниците безплатен онлайн достъп до платформата „Книговище.бг“, която ще подпомага учениците и техните учители в образователния процес.

 

„Платформата, с интересни и интерактивни способи, провокира интереса на учениците към различни сфери на науката и знанието и, която съм убеден, че ще е в помощ и на учителите“, посочи градоначалникът.

 

Платформата се предоставя по идея на кмета Стефан Радев, съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

„Книговище.бг“ е образователна интернет платформа, която затвърждава способността на децата да четат и разбират книгите и поощрява четенето за удоволствие. Тя адресира развитието на умения за осмислящо четене, за дигитално четене и цели преодоляването на социално-икономическата неравнопоставеност. Целта й е да подпомага учебния процес с уплътняване на свободното време на учениците. В нея има много игри, които могат да се използват в заниманията по интереси и да затвърждават учебния материал.

 

Платформата предлага въпросници към непрекъснато растящ брой детски книги, приказки и учебни пособия за деца от I до VII клас. При решаването на въпросниците по прочетените произведения, децата трупат точки, минават нива и получават награди в своя игрови награден панел. Ако в един клас всички ученици имат профили в „Книговище.бг“, те имат възможност да сравняват постиженията със съучениците си. Това води до разговор за книги и състезанието – кой е прочел повече, кой е разбрал по-добре произведението, кой има повече точки и е стигнал до по-високо ниво. Платформата позволява автоматично генериране на подобни сравнения между отделни класове, училища и градове. Увличайки ги с игровата си структура, „Книговище.бг“ насърчава децата да четат повече и да обръщат по-голямо внимание на детайлите в текста.

 

Групата „клас“ в „Книговище.бг“ включва 30 индивидуални ученически профила, един учителски на класния ръководител и още два учителски, през които други преподаватели да работят в тази група.

 

Днес кметът Стефан Радев подари на първокласниците и табло на Сливенския буквар, който разказва за природните и историческите забележителности на сливенския край, изобразени с всяка буква от българската азбука. Такива табла има във всяка класна стая на всички първолаци в Сливен.

Снимки

Нова учебна годинаНова учебна годинаНова учебна годинаНова учебна годинаНова учебна годинаНова учебна година