Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На 16 септември имат повод да почерпят хората с имена Людмила, Людмил

16 септември 2020 09:24, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 109
Света Людмила Чешка

На 16 септември имен ден празнуват всички, които носят името Людмила и Людмил (името е от славянски произход и означава „любим на народа“ или „който обича хората“). Света Людмила (около 860 – 15 септември 921) е светица и мъченица, почитана от Източноправославната и от Римокатолическата църква.

Тя е първата чешка светица. Благодарение на родствените връзки тя може да бъде наречена прамайка не само на чешките крале, но и на по-голямата част от чешките кралици.

Света Людмила Чешка, родена в Мелник, Чехия около 860 г., е светица и мъченица на Римокатолическата и Православната църква, покровителка на чехите.

Людмила е омъжена за Борживой I, първи християнски княз на Бохемия. Лудмила и Борживой са кръстени около 883 г. от епископ Методий при двора на княз Святополк I във Велеград. След завръщането си, заедно управляват близо седем години.

Тъй като много чехи са недоволни от провежданата от Борживой християнизация, през 883 или 884 г. против княза избухва въстание. Борживой бяга при княз Святополк в Моравия и с негова помощ потушава въстанието. В чест на победата, той построява в столицата си църква на света Дева Мария. Когато след няколко години Борживой умира, земите му преминават под непосредствената власт на Святополк I. След неговата смърт през 894 г., княз на чехите става големият син на Борживой, Спитигнев I, който умира през 915 г.

Управлението е поето от следващия син, Вратислав, женен за Драгомира, християнка, която обаче поддържа езическите традиции. Вратислав умира, оставяйки за наследник своя осемгодишен син, Вацлав (Венцеслав). Вацлав е възпитан от света Лудмила в дух на християнство, догато брат му Болеслав е възпитан от майка си според езическите традиции.

След смъртта на Вратислав, Людмила продължава да оказва влияние върху внука си. Тя действа като регент, поддържайки Вацлав. По инициатива на Драгомира, през нощта на 15 срещу 16 септември 921 г. двама убийци се втурват в покоите на Лудмила. Тя е удушена на 60-годишна възраст от езическата аристокрация. Предполага се, че за оръжие на убийството е използвана булото, което по-късно става неин символ. Людмила става мъченица и е канонизирана през 1143 – 1144 г.

През 925 г. младият чешки владетел Вацлав се разпорежда останките на Лудмила да се пренесат от Тетин в Прага, в базиликата Св. Георги (на чешки: Св. Иржи), където се намира и днес.

Людмила е почитана като покровителка на Чехия. Тя също така е смятана за покровителка на бабите, майките и християнските учители.

По информация от Интернет
Снимка: Интернет