Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

HPC фондът на AMD за COVID-19 добави 18 институции и 5 petaflops суперкомпютърна мощност в помощ на изследователите срещу пандемията от COVID-19

16 септември 2020 10:12, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 101
AMD-logo

— Високопроизводителни AMD EPYC CPU и Radeon Instinct GPU ще тласкат напред изследванията за COVID-19 във Станфордския университет, Университета на Тексас, Университета на Торонто, Университета на Калифорния в ЛА и други институции в САЩ, Европа и Индия —

 

Санта Клара, Калифорния, 15 септ. 2020 г. — AMD (NASDAQ: AMD) днес обяви втория етап от своя принос във вид на високопроизводителни технологии, които да помагат в глобалната борба срещу пандемията COVID-19. AMD сега оставя висок клас изчислителни системи на Penguin-On-Demand (POD) облачно-базирани клъстери с 2-ро поколение AMD EPYC™ процесори и AMD Radeon Instinct™ за 21 институции и изследователски организации провеждащи изследвания свързани с COVID-19. С 12 petaflops обща суперкомпютърна мощност, изчислителният капацитет на дарените чрез COVID-19 HPC фонда на AMD високопроизводителни технологии се нарежда сред най-бързите суперкомпютри в света, според неотдавнашен списък на класацията Top500.

AMD COVID-19 HPC фондът бе основан, за да предостави на изследователските институти изчислителни ресурси за ускоряване на медицинските проучвания свързани с COVID-19 и други болести. Освен даренията от високопроизводителни изчислителни системи, възлизащи на стойност 15 милиона щатски долара, AMD допринесе с технологии и технически ресурси, за да вдигне почти двойно изчислителната мощност на системата “Corona” в Националната лаборатория Лорънс Ливърмор, която се използва за предоставяне на допълнителна изчислителна мощност за молекулно моделиране в подкрепа на изследванията на COVID-19.

Вторият етап от дарения на изчислителен капацитет се очаква да влезе в експлоатация от 4-тото тримесечие тази година и ще се използва за редица свързани с пандемията работни задачи, включващи геномика, разработка на ваксини, изучаване на предаването и моделиране. Изследователските проекти варират от еволюционно моделиране на вируса до разбиране на активирането на протеина на вирусните шипове, което настъпва преди първото взаимодействие между коронавируса и човешката клетка, и голямомащабно моделиране на динамиката на капчиците с COVID-19 при техния път във въздуха. За постигане на максимални резултати от изследванията, AMD също инициира работна група от реципиенти на COVID-19 HPC фонда и AMD инженери, които съвместно да обсъждат областите на изследване и откритията, както и оптимизациите на хардуера и софтуера, които могат да ускорят тяхната колективна работа.

До днес HPC фондът COVID-19 на AMD е дарил изчислителни системи или облачно базиран изчислителен капацитет на Кеймбриджкия университет, Карнеги Мелън, GENCI / Френската национална агенция за високопроизводителни изчислителни среди, Харвардската детска болница, Високопроизводителният изчислителен център (HLRS) на университета в Щутгарт, Масачузетския технологичен институт, Нюйоркския университет, Институтът на четвъртата парадигма CSIR в Индия, Суперкомпютърният център на Лайбниц (LRZ) , Райс, Медицинското училище на Станфордския университет, Тексаският държавен университет, Университета на Британска Колумбия, Тексаския университет в Остин, Университета на Калифорния в ЛА, Университета на Арканзас, Университета в Торонто, Университета на Тренто, Университета на Върмонт, Университета на Британската общност във Вирджиния и Вашингтонския университет.

 

Екосистемни партньори на AMD

AMD продължава да работи с известнната компания за HPC и AI решения Penguin Computing®, поделение на SMART Global Holdings, Inc., за да дефинира, изгради и достави локално базирани системи и Penguin Computing POD клъстери с AMD технологии. Поддръжката на Penguin Computing POD е колокирана в пространството на центъра за данни дарено от DataBank. Към НРС фонда са дали своя принос също Gigabyte™, Nvidia Networking и други.

Gigabyte доставя свои G291-Z20 изчислителни модули за Penguin Computing клъстерите, изградени всеки около един 48-ядрен AMD EPYC 7642 процесор в комбинация с осем Radeon Instinct™ MI50 GPU ускорители. Управляващите системни модули R182-Z91, също от Gigabyte, използват по два 16-ядрени AMD EPYC 7302 процесори.

 

Поддържащи източници

• Прес-съобщение за дарението към MIT, NYU и Rice https://www.amd.com/en/press-releases/2020-06-01-amd-covid-19-hpc-fund-to-deliver-supercomputing-clusters-to-researchers

• Видео от президента и СЕО на AMD, д-р Лиса Су https://youtu.be/YJkVQcDv5mk

• Отговорът на AMD на COVID-19

 

За AMD

В продължение на 50 години AMD тласка напред иновациите във високопроизводителните изчислителни среди, в графиката и визуализационните технологии – градивните блокове за потопяващи игрови и визуализационни платформи и информационни центрове. Стотици милиони потребители, водещи бизнеси от Fortune 500 класацията и научни институции в света разчитат на технологиите на AMD за ежедневно подобряване на начина, по който живеят, работят и играят. Служителите на AMD в цял свят са фокусирани върху изграждането на отлични продукти, които преместват напред границите на нашите възможности. Допълнителна информация какви възможности дава AMD днес и как вдъхновява бъдещето ще намерите на уебсайта, в блога, Facebook и Twitter страниците на компанията.