Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Зелена сделка: мерки за засилване на борбата срещу глобалното обезлесяване

16 септември 2020 14:07, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 дни, брой четения: 70
Европейски парламент

Евродепутатите очертават как ЕС може да допринесе за справяне с обезлесяването в световен мащаб и призовават за преразглеждане на вътрешните политики за защита на европейските гори.

В необвързващата резолюция, приета във вторник с 543 гласа „за“ и 47 „въздържали се“, в отговор на съобщение на Комисията, евродепутатите призовават за по-голяма подкрепа за защита, възстановяване и устойчиво управление на горите, защита на биологичното разнообразие и поглътителите на въглерод, както и признаване производителността на горите и екосистемните услуги.

 

Обвързващи цели и ефективни правила

Пленарната сесия иска обвързващи цели за защита и възстановяване на горските екосистеми, особено първичните гори, в съответствие с предложенията на стратегията за биологично разнообразие на ЕС 2030. Евродепутатите призовават Комисията да предложи правила за надлежна проверка на финансовите институции, които биха попречили на финансовите образувания или банките на ЕС да бъдат свързани пряко или косвено с обезлесяването, деградацията на горите или деградацията на естествените екосистеми, което често кара местните жители да бъдат подлагани на нарушения на правата на човека.

 

Вериги на доставки и търговски споразумения без обезлесяване

Комисията трябва да предложи мерки за осигуряване на устойчиви и обезлесяващи вериги за доставки на продукти и стоки, пуснати на пазара на ЕС, с особен акцент върху борбата с вносното обезлесяване, се казва в текста. Освен това бъдещите търговски и инвестиционни споразумения трябва да съдържат обвързващи разпоредби за предотвратяване на обезлесяването, се казва в проекторезолюцията. И накрая, членовете на Европейския парламент искат външното измерение на Европейския зелен договор да бъде укрепено чрез съюзи и партньорства с трети страни, за да се справи с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие.

 

Защита на първичните гори

Между 1990 и 2016 г. е загубена площ от 1,3 милиона квадратни километра от горите в света, с разрушителен ефект върху биологичното разнообразие, климата, хората и икономиката.

Залесяването, където дърветата се засаждат в зона, която преди това не е била залесена, може при определени условия да помогне на ЕС да достигне климатична неутралност до 2050 г., казаха евродепутатите. Въпреки това, новозасадените гори не могат да заместят първичните гори, които осигуряват повече съхранение на въглероден диоксид и по-важни местообитания от по-младите и новозасадените.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net