Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Емоционално започна днешното заседание на парламента, депутатите на Воля с фланелки в подкрепа на осъдения Марешки

16 септември 2020 14:36, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 дни, брой четения: 71
........................................................

Емоционално започна днешното заседание на парламента. ДПС този път отказаха да се регистрират с аргумента, че не одобряват готвените промени в Изборния кодекс. Кворум обаче все пак бе осигурен с помощта на парламентарната група на „Воля“ на Веселин Марешки.

От „Воля“ след това изнесоха декларация в защита на лидера си, който бе осъден на втора инстанция за рекет на четири години затвор и то ефективно. Депутатите от неговата група излязоха вкупом на трибуната с фланелки с надписи „Аз съм Марешки“. Декларацията пък изчете Пламен Христов, който обясни, че противниците на техния лидер е прибързано да се радват. От "Воля" отново обясниха, че присъдата е несправедлива и тя била за пред Брюксел предвид предстоящия доклад за правосъдието в България. Делото срещу Марешки опровергавало, че те са патерица на управляващите.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин обаче също излезе с декларация - от името на групата на „БСП за България“. Той обясни, че не може да си затварят очите пред това, че Веселин Марешки е получил ефективна присъда за рекет.

Вигенин припомни, че Валери Жаблянов бе освободен от зам.-председателския пост в парламента за изразяване на лично мнение, което било форма на политическа репресия спрямо него. На този фон присъдата на Марешки, макар и не на последна инстанция, била много по-силен аргумент за отстраняването му.

От БСП предлагат или депутатите от „Воля“ да изтеглят началника си от зам.-председателския пост, или това да бъде сторено от най-голямата група – тази на ГЕРБ, чрез самия председател на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева.

Хората на Марешки пък започнаха да блъскат по банките в знак на протест срещу Вигенин. Реакция от ГЕРБ на този етап няма.