Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

IT секторът против свободата за касовите апарати

16 септември 2020 15:45, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 143
Касов апарат

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) настоява държавата да не се отказва от намерението да се подобри контролът върху отчитането на оборотите. Искането на бранша е по повод публикуваните за обществено обсъждане промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), според които финансовото министерство официално се отказва от въвеждането на изисквания за софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО).

В становище, изпратено и до медиите, от БАСКОМ настояват да не се прекъсва диалогът между бизнеса и държавата за модернизиране на данъчната система на страната. От бранша искат да се премине към трансформация на касовите апарати „от хардуерни в софтуерни“ с цел да се осъвремени, дигитализира и усъвършенства процесът по контрол на оборотите без допълнителни разходи за бизнеса.

От IT сектора твърдят, че новите предложения за промени в данъчното законодателство трябва да бъдат прецизирани, да се вземат под внимание в самото начало експертните препоръки на софтуерния сектор и държавата да балансира отношенията между различните субекти, така че крайният резултат да е ефективен за всички и да не пречи, а напротив - да развива реалната конкурентоспособност на българския бизнес.

От БАСКОМ припомнят, че много от компаниите предприеха действия и направиха сериозни инвестиции в съответствие с изискванията в Наредба Н-18 за касовите апарати, които при пълна отмяна на регулациите остават огромни загуби, които бизнесът се налага да покрива в условията на разрастваща се икономическа криза.

„Три години по-късно пред държавата продължава да стои проблемът с контрола върху отчитането на оборотите, респективно върху отчисляването и събираемостта на данъците. Опасяваме се, че заради грешки в подхода може да се направи отстъпление от правилните по своята същност, цели и дух реформи за модернизация и дигитализация на данъчната система“, пише в становището.

Източник: Труд