Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

След часове дебат: Ще се гласува и с машини, и с бюлетини

16 септември 2020 16:31, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 ден, брой четения: 92
Народното събрание в София

Ще се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини в секциите с над 300 избиратели. Това решиха на второ четене депутатите с приетите поправки в Изборния кодекс, по които депутатите дебатират цял ден.

В крайна сметка към 16:00 ч., два часа след редовното работно време на парламента, мнозинството предложи дебатът да бъде прекратен и да продължи утре.

Приетите поправки ще станат окончателни обаче, едва след като всички промени бъдат гласувани в пленарната зала.

За пореден път управляващи и опозиция влязоха в дълъг спор за машинното гласуване. От левицата и от ДПС настояваха да се гласува само с машини, за да се осигури честен вот. Те обвиниха мнозинството, че се кани да прави манипулации на изборите и реално не иска въвеждането на машинно гласуване.

От ГЕРБ пък се обърнаха към БСП и попитаха как те са организирали изборите си този уикенд и подчертаха, че техните симпатизанти са гласували с хартиени бюлетини.

Борис Вангелов от "Обединени патриоти" посочи, че никъде в Европа няма машинно гласуване и попита дали колегите му не твърдят, че техните избори са нечестни.

Председателката на парламента Цвета Караянчева пък изтъкна, че от ГЕРБ не са против машинното гласуване, но отчете, че някои гласоподаватели изпитват затруднения с устройствата. По думите й това ще забави процеса, по-възрастните хора ще търсят помощ, а така няма да може да се гарантира тайната на вота.

Като аргумент бяха изтъкнати и противоепидемичните мерки и необходимостта от дезинфекция на устройствата.

"Ако се внесе спокойствие у гражданите, че техният глас ще се отчете точно, не е необходимо да говорите за задължително гласуване или да заплашвате хората с пандемия. С този законопроект, вие особено, от т. нар. Патриоти, сте по-голяма пандемия за избирателя от Ковид-19", отсече Рамадан Аталай.