Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Полиция и НСО изкараха от парламента барикадиралите се майки

16 септември 2020 20:00, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 дни, брой четения: 97
........................................................

Служители на НСО и полицията започнаха към 18:00 ч. принудително да извеждат майки от "Системата ни убива" и хора на Мая Манолова, които от сутринта се барикадираха в едно от фоайетата на входа на парламента, съобщи БНТ.

Напрежението ескалира, а по време на извеждането се чуваха възгласи от протестиращите навън. Към полицаите полетяха бутилки и яйца.

Сили на полицията и жандармерията са концентрирани около сградата на Народното събрание.

По наша информация, в сградата са останали още двама от протестиращите.

Минути преди 18:30 ч. на място пристигна линейка, медицински екип влезе в Народното събрание, все още не е ясно по каква причина.

Сутринта към 10:00 ч. майки от " Системата ни убива " и други протестиращи влязоха в Народното събрание, за да внесат в деловодството декларация, в която уведомяват депутатите за исканията на протеста. Преди това са внесли и подобна декларация при премиера с искане да подпише оставка.

Майките казаха, че само БСП им обърнали внимание и започнали да търсят зала за среща, но председателят на НС Цвета Караянчева не разрешила. Те отказаха да напуснат парламента и останаха във фоайето на един от входовете.

Майка и детето й в инвалидна количка пък не били допуснати до тоалетна.

Охраната не е допуснала протестиращите до тоалетна заради мерките срещу COVID-19, стана ясно от изявление на председателя на парламента Цвета Караянчева. Тя каза, че винаги са били отзивчиви и е изпратила писмото на майките до всички парламентарни групи.

“Не виждам причината те да продължават да стоят тук. Да, виждам че декларации раздават. Не мога да позволя провокации в Народното събрание“, казва шефката на парламента ЦветаКараянчева. И допълни, че НС не е място за деца и призова майката да го прибере.

При протестиращите дойде и Мая Манолова. Входът откъм бул. "Дондуков" беше отцепен, а в парламента не можеше да влиза никой, освен депутатите.

Жена пък легна на паветата на "Дондуков" и движението беше спряно. За нея дойде линейка. Жената отказа да се качи.