Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Състояние на ЕС: Евродепутатите обсъждат мерки за подобряване на Европа

16 септември 2020 22:59, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 дни, брой четения: 119
Оратори по време на дебата за състоянието на Европейския съюз

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дойде в Европейския парламент в Брюксел, за да произнесе първото си обръщение към държавата на Европейския съюз. В него тя погледна назад какво е направила Комисията през последната година и разкри множество нови инициативи на ЕС, които след това обсъди с евродепутатите по време на последващия дебат.

Плановете, които тя обяви, включват мерки за премахване на ограниченията на единния пазар, нова стратегия за Шенгенската зона, предложение за увеличаване на целта за 2030 г. за намаляване на емисиите до поне 55% и инвестиции за цифрови технологии. Процесът на вземане на решения в ЕС също трябва да се ускори.

По отношение на външните работи тя подчерта необходимостта от сътрудничество в международни органи, но призна необходимостта ЕС да ръководи реформите на СЗО и СТО. Въпреки че Китай беше важен партньор по въпроси като изменението на климата, това не би трябвало да попречи на ЕС да говори за нарушения на правата на човека, каза тя.

Фон дер Лайен говори за въздействието на коронавируса и каза, че събитието тази година ясно е посочило необходимостта от изграждане на по-силен Европейски здравен съюз: „Време е да направим това и да започнем да го реализираме. Сега трябва да извлечем първите уроци от здравната криза. "

Фон дер Лайен призова за засилване на усилията за справяне с миграцията. "Миграцията е европейско предизвикателство и цяла Европа трябва да изпълни своята част", каза тя.

Председателят на Комисията обяви план за действие за борба с расизма и речта на омразата. Тя също така отстояваше правата на LGBTQI хората и взаимното признаване на семейните отношения в ЕС.

"Бъдещето ще бъде това, което правим от него. И Европа ще бъде това, което искаме да бъде. Трябва да спрем да се опитваме да го разрушим и да работим за неговото изграждане, засилване и изграждане на света, в който искаме да живеем, - заключи тя.

 

Реакциите на евродепутатите

Членовете на ЕП подкрепиха широко новите инициативи, но също така искаха да подчертаят областите, върху които ЕС трябва да се съсредоточи.

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) каза, че създаването на работни места трябва да бъде приоритет: „Вземете Италия, 40% от младите хора в Италия все още са безработни. И никога не можем да приемем друго изгубено поколение в днешния Европейски съюз. " Той добави: „Можете да похарчите парите от фонда за възстановяване само веднъж и нашият приоритет е бъдещето на младото поколение в Европа.“ Вебер също подчерта необходимостта ЕС да говори с един глас по външни въпроси. По отношение на Беларус той каза: „Ако сме достоверни, оставете хората по улиците в Минск да видят, че Европа е на тяхна страна“.

Председателят на S&D Iratxe García Pérez (Испания) говори за различните предизвикателства, пред които е изправена Европа. Аргументирайки в полза на данъка върху финансовите транзакции, тя каза: "Само по този начин ще можем да инвестираме в екологични преходи и социално приобщаване, без да оставяме никого зад себе си." Тя беше доволна от новата цел за намаляване на емисиите до 2030 г., но каза, че не трябва да забравяме, че „хората са част от този преход, така че се нуждаем от стратегия за противодействие на бедността, включително детска бедност и включваща минимална заплата“, която фон дер Лайен споменати в нейната реч. Тя призова за подкрепа за културния сектор и създаването на европейска културна платформа, която да „позволи на младите хора да си сътрудничат и да укрепи европейската културна структура“.

Dacian Cioloş (Renew, Румъния) каза, че Европа е постигнала значителен напредък през последните месеци: "Няма съмнение, че планът за възстановяване е историческа стъпка напред и той олицетворява силата на Съюза и способността ни да преодоляваме кризите заедно." Той обаче подчерта необходимостта от зачитане на върховенството на закона като ключов принцип, когато става въпрос за фондове, за поддържане на доверието на хората: „[...] Финансовите интереси на Съюза трябва да бъдат защитени от корупция и конфликти на интереси“. Той похвали реакцията на Комисията на призива на Парламента за оценка на въздействието по отношение на законодателството в областта на климата и неговите цифрови планове.

Николас Бей (ИД, Франция) оплака липсата на мерки за защита на пазара в Европа по време на разгара на здравната криза, както и строгите екологични правила, отслабващи конкурентоспособността на европейските компании: „Това не помага за независимостта и просперитета на европейското бъдеще по-скоро ще направи Европа все по-крехка на световната сцена. "

Ска Келер (Зелените / EFA, Германия) разкритикува условията за приемане на мигранти на външните граници на ЕС. „Ние сме в много срамно състояние [...] и това е нашата колективна отговорност като европейци“, каза тя, призовавайки Комисията да започне борбата с държавите-членки за адекватни условия, „за да я превърнем в основен приоритет да помагаме на хората в нужда и да не се поддаваме на това катастрофално състояние, в което се намираме ". Тя приветства предложената цел за намаляване с 55% на емисиите до 2030 г. "Климатът не може да бъде договарян, така че е по-добре да се движим бързо".

Ришард Антони Легутко (ECR, Полша) заяви, че последното десетилетие е бурно за ЕС и че днес е в по-лошо състояние, отколкото преди десет години. „Всяка година през последното десетилетие чухме от всеки председател на Комисията, че ни очаква сияйно бъдеще и дните на славата на ЕС са съвсем близо, при условие, че Европейската комисия и европейските институции получават повече компетенции. . Все по-малко хора в Европа приемат това послание сериозно. "

Манон Обри (Франция), съпредседател на групата GUE / NGL, разкритикува речта, че не споменава кризата на солидарност, която съществува в ЕС, илюстрирана от данъчните убежища, или въпроси, свързани с върховенството на закона в Полша и Унгария. Тя също така критикува целта от 55% за намаляване на климатичните емисии като недостатъчна. „За да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени, трябва да променим всичко. Единственият ни фокус трябва да бъде върху околната среда и социалните аспекти “, каза тя и призова за фискална справедливост, данъчна справедливост и края на данъчните убежища в Европа.

Реагирайки на казаното от евродепутатите, фон дер Лайен призова за „конструктивен подход към миграцията“. "Всяка година около два милиона души идват в Европа и 140 000 бежанци, трябва да можем да се справим с това." Тя заяви, че Комисията ще представи законодателно предложение следващата седмица. Що се отнася до върховенството на закона, тя каза, че Комисията възприема „най-системния и най-изчерпателен подход в нашата история“.