Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът казва, че корабоплаването трябва да допринесе за неутралността на климата

16 септември 2020 23:43, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 дни, брой четения: 87
Парламентът иска 40% намаление на емисиите на CO2 от корабоплаването до 2030 г.

За да декарбонизира морския транспорт, Парламентът гласува включването на емисиите на CO2 от сектора в системата на ЕС за търговия с емисии.

В сряда Парламентът прие позицията си по предложението на Комисията за преразглеждане на системата на ЕС за наблюдение, докладване и проверка на емисиите на CO2 от морския транспорт („Регламентът за MRV на ЕС“) с 520 гласа „за“ и 94 „въздържали се“.

Членовете на Европейския парламент до голяма степен са съгласни, че задълженията за докладване от ЕС и Международната морска организация (IMO) трябва да бъдат приведени в съответствие, както предлага Комисията. Те отбелязват обаче, че IMO е постигнала недостатъчен напредък в постигането на амбициозно глобално споразумение за емисиите на парникови газове (ПГ). Те искат от Комисията да проучи цялостната екологична цялост на мерките, взети от IMO, включително целите по Парижкото споразумение. Спешно е необходимо глобално амбициозно споразумение за емисиите на парникови газове от корабоплаването, добавят те.

 

Морският транспорт трябва да бъде включен в системата на ЕС за търговия с емисии

Парламентът иска морският транспорт да бъде по-амбициозен и смята, че корабите с 5000 бруто тона и повече трябва да бъдат включени в системата на ЕС за търговия с емисии (ETS).

Евродепутатите обаче казват, че пазарните политики за намаляване на емисиите не са достатъчни и настояват корабните компании да намалят средногодишните си емисии на CO2 на транспортна единица за всички свои кораби с поне 40% до 2030 г.

 

Създаване на океански фонд

Членовете на ЕП призовават за „Океански фонд“ за периода от 2022 до 2030 г., финансиран от приходи от наддаване на квоти по СТЕ, за да се направят корабите по-енергийно ефективни и да се подкрепят инвестициите в иновативни технологии и инфраструктура, като алтернативно гориво и зелени пристанища . 20% от приходите по фонда трябва да бъдат използвани, за да допринесат за защита, възстановяване и ефективно управление на морските екосистеми, засегнати от глобалното затопляне.

 

Цитат

Докладчикът Юта Паулус (Зелените / EFA) каза: „Днес изпращаме силен сигнал в съответствие с европейския Зелен договор и извънредните ситуации в климата: Мониторингът и докладването на емисиите на CO2 е важно, но само статистиката не спестява нито грам парник газ! Ето защо отиваме по-далеч от предложението на Комисията и изискваме по-строги мерки за намаляване на емисиите от морския транспорт "

 

Следващи стъпки

Сега Парламентът е готов да започне преговори с държавите-членки относно окончателната форма на законодателството.

 

Заден план

Морският транспорт остава единственият сектор без конкретни ангажименти на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове. Глобалната корабоплавателна дейност отделя значителни количества емисии на парникови газове, които се изчисляват на около 2-3% от общите глобални емисии на парникови газове. Това е повече от емисиите на която и да е държава-членка на ЕС. През 2017 г. в ЕС 13% от общите емисии на парникови газове в ЕС от транспорта идват от морския сектор.