Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евродепутатите ще обсъдят ситуацията в Беларус със Светлана Цихановская в понеделник

18 септември 2020 15:02, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 114
Европейски парламент

В комисията по външни работи евродепутатите ще обсъдят драматичното развитие в Беларус с лидера на опозицията Светлана Цихановская в понеделник, 21 септември.

Членовете на комисията по външни работи ще бъдат домакини на Святлана Цихановская и други членове на белоруската демократична опозиция Волга Кавалкова и Павел Латушка за дебат относно последните политически събития и народното въстание в Беларус. Г-жа Цихановская, която ще присъства лично, се очаква да се обърне към комисията в 13:45 ч., последвано от размяна на мнения с евродепутати.

Тя ще проведе и двустранна среща с председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли в понеделник от 12:00 ч.

Същия ден членовете на ЕП ще гласуват нови препоръки за това как ЕС трябва да преоцени отношенията си с Беларус, по-специално по отношение на последните събития. Резултатът от гласуването ще бъде обявен във вторник, 22 септември.

 

Можете да следите заседанието на комитета на живо тук: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-foreign-a Affairs_20200921-1345-COMMITTEE-AFET_vd (21.09.2020)

 

Масови протести след последните „президентски избори“

Беларус е в разгара на политическа криза след обвинения в фалшифициране на гласовете на президентските избори, проведени на 9 август, за които действащият авторитарен лидер Александър Лукашенко заяви, че е спечелил с огромно мнозинство, предизвиквайки масови народни протести и общи стачки.

Оттогава властите в Беларус започнаха жестоки действия срещу демонстрантите, призоваващи за оставка на г-н Лукашенко, като бяха представени много доклади и документирани случаи на изтезания и малтретиране на задържани и протестиращи.

Европейският парламент прие резолюция относно ситуацията в Беларус на 17 септември, в която евродепутатите призоваха за провеждане на нови избори, нови санкции срещу Александър Лукашенко и неговия режим, като същевременно посочи, че г-жа Цихановская, която беше основният демократичен претендент в избори, се разглежда от много беларуси като действителен победител в гласуването и истински избран президент на страната. Прочетете повече тук: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200910IPR86829/meps-call-for-eu-sanctions-against-belarusian-president-and-navalny-s-poisoners

Срещата в понеделник ще бъде организирана съвместно с Подкомисията по правата на човека и делегацията за връзки с Беларус.