Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Акценти от пленарни заседания: Състояние на ЕС, Covid-19, план за възстановяване

18 септември 2020 15:10, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 127
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на дебата за състоянието на Европейския съюз

Депутатите обсъдиха състоянието на ЕС, излязоха с мерки за борба с Covid-19 и отвориха пътя за плана за възстановяване по време на натоварения пленарен септември.

 

Състояние на ЕС

В сряда евродепутатите обсъдиха новите планове на ЕС за борба с изменението на климата, расизма, заплахите за здравето и миграцията с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на първата ѝ държава в Европейския съюз.

 

Бюджет и възстановяване

В сряда Парламентът гласува да одобри процедурата, която ще позволи на ЕС да вземе назаем 750 милиарда евро за плана за възстановяване на Covid-19. Евродепутатите призоваха и за правно обвързващ календар за въвеждане на нови източници на приходи за бюджета на ЕС.

 

Covid-19

Страните от ЕС трябва да хармонизират своите критерии за това какво представлява положителен случай по Covid-19, смърт в резултат на Covid-19 и възстановяване от инфекцията, за да се даде възможност за обективни оценки на рисковете за здравето в страните, заяви евродепутатите в резолюция, приета в четвъртък.

Те също така приеха резолюция, призоваваща за повече усилия на ЕС за справяне с недостига на лекарства чрез стимулиране на местното производство и по-добра координация между страните и одобриха увеличение на бюджета на ЕС за тази година с 6,2 милиарда евро за справяне с кризата и ускоряване на въвеждането на ваксини.

 

Механизъм за гражданска защита

Парламентът гласува в подкрепа на преустройството на механизма на ЕС за гражданска защита, за да помогне на страните от ЕС да реагират по-бързо и по-ефективно на мащабни извънредни ситуации, включително медицински като Covid-19.

 

Просто преходен фонд

Фондът за справедлив преход, създаден за подпомагане на регионите, зависими от изкопаеми горива, в техния преход към устойчиво бъдеще, трябва да получи повече средства, ако ЕС иска да постигне своите климатични цели, заявиха евродепутатите в сряда. Парламентът прие своята позиция относно функционирането на фонда преди преговорите със Съвета и Комисията.

 

Емисии от кораби и автомобили

Парламентът гласува в сряда включването на емисиите на CO2 от морския транспорт в системата на ЕС за търговия с емисии. Корабите също трябва да допринесат за неутралността на климата, твърдят евродепутатите.

Те настояха също така, че автомобилите трябва да спазват границите на емисиите при реални условия на шофиране и че разпоредбите, позволяващи несъответствия между резултатите от емисиите от лабораторни тестове и реалното шофиране трябва да приключат до септември 2022 г.

 

Външна политика

След съобщения за избори на избори по време на президентските избори в Беларус през август Парламентът призова за нови избори и настоя за санкции на ЕС срещу президента Александър Лукашенко.

Евродепутатите призоваха и за международно разследване на атентата срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални и за санкции срещу извършителите.

Турция трябва незабавно да прекрати незаконните сондажни дейности в Източното Средиземноморие, заяви евродепутатите в друга резолюция.

 

Ромска интеграция

Ромите в Европа страдат от най-високите нива на бедност и социално изключване, посочиха в резолюция в четвъртък евродепутатите. Те призоваха страните от ЕС да направят повече, за да осигурят достъп до образование и развитие в ранна детска възраст и да прекратят дискриминацията и сегрегацията.

 

Подкрепа за култура

Членовете на Европейския парламент настояха, че част от средствата за възстановяване на ЕС се отпускат за пряка и бърза подкрепа за затруднените културни и творчески сектори в резолюция, одобрена в четвъртък.