Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Локомотивните машинисти отбелязват професионалния си празник

19 септември 2020 15:30, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 123
Влак

Професионалният празник на локомотивните машинисти се отбелязва днес, съобщи пресцентърът на БДЖ. От там припомнят, че от 1992 г. насам Денят на локомотивния машинист в Европа се отбелязва през третата събота на септември.

Сега в двете дружества на "Холдинг БДЖ" ЕАД ("БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ - Товарни превози" ЕООД) работят 1 465 локомотивни машинисти, помощник-машинисти, локомотивни инструктори и депомайстори, по-голяма част от които са възпитаници на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" или на неговия предшественик - Полувисшия железопътен институт, както и на Центъра за професионално обучение към БДЖ, информират от БДЖ.

Българските локомотивни машинисти усъвършенстват своята професионална квалификация чрез участие в различни курсове, организирани от Центъра за професионално обучение (ЦПО) към "БДЖ - Пътнически превози" ЕOOД. Тази година ЦПО откри за първи път курс за професионално обучение, чрез който директно се придобива квалификация за локомотивен машинист, се посочва в съобщението.

През годината до момента за машинисти и помощник-машинисти се обучават общо 95 курсисти, като до края на 2020 г. се очаква да бъдат проведени още няколко курса, съобщиха от БДЖ.

Източник: Dariknews.bg
Снимка: pixabay.com