Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът Борисов на срещата на върха на ООН: България подобрява образованието и здравеопазването си

19 септември 2020 18:36, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 5 месеца, брой четения: 236
Бойко Борисов

България се стреми да подобри своето образование и здравеопазване, но бедността и социалното изключване са проблем за страната. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Срещата на върха за устойчиво развитие, която се провежда дни преди началото на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Поради пандемията Covid-19, тазгодишното Общо събрание се провежда онлайн.

„Програмата, която сме съставили за устойчиво развитие до 2030 г., е особено важна за България като ключ за справяне с неравенствата и начин за постигане на проспериращо и мирно общество“, каза Борисов по време на речта си.

Пред световните лидери българският министър-председател подчерта, че след приемането през 2015 г. на 17-те Цели на ООН за устойчиво развитие, държавите-членки поеха дългосрочен ангажимент за постигането им. Те включват изкореняване на бедността, икономическо развитие, намаляване на неравенствата, качествено образование, мир и справедливост.

„Остават ни само 10 години, за да ги приложим и е необходима пълна мобилизация на международната общност“, каза Борисов. Той подчерта, че поради пандемията на COVID-19 има изоставане в изпълнението на целите, като на преден план излизат изострени социални неравенства, бедност и сериозните последици от изменението на климата.

"Пандемията COVID-19 ясно показа, че Програмата до 2030 г. е по-важна от всякога. Обявеното Десетилетие на действие ще бъде и Десетилетие на възстановяване с фокус върху целите за развитие", каза той. Той беше категоричен, че пандемията също е показала, че никоя държава не може да се справи сама с последиците.

"Необходимо е тясно сътрудничество и координирани действия." Всички ние трябва да изпълним своя дял от ангажиментите си при стриктно спазване на принципа "никой не трябва да бъде изоставен" и с участието на заинтересованите страни ", каза премиерът Бойко Борисов. Участието на неправителствения сектор, бизнеса, младежта, академичните среди, уязвимите групи и местната власт е от ключово значение за постигането на заложените 17 цели.

Премиерът Борисов припомни, че тази година България представи първия си доброволен национален преглед на изпълнението на целите. Наред с постиженията бяха идентифицирани и някои предизвикателства за тяхното постигане. „Необходимо е да се подобри качеството на образованието и здравеопазването“, заяви българският министър-председател в речта си на върха. Той също така подчерта необходимостта от надеждно прилагане на законодателството за опазване на природата.

"Планираме да изградим национален механизъм за координиране на изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие с участието на правителството и широк кръг заинтересовани страни", добави Борисов.

Той посочи, че девизът на българския парламент „Обединени сме силни” е напълно валиден по отношение на постигането на целите на ООН. „България е готова да изпълни своята част. Време е за действие“, каза Бойко Борисов.

В срещата на високо равнище участваха още 23 държавни и правителствени ръководители от страни като Австрия, Финландия, Норвегия, Словения, Аржентина, Перу, Ливан, Мароко, Южноафриканската република и други.

Източник: БНТ