» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Премиерът Борисов на срещата на върха на ООН: България подобрява образованието и здравеопазването си

19 September 2020 18:36, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 4 months ago, number of readings: 221
Бойко Борисов

България се стреми да подобри своето образование и здравеопазване, но бедността и социалното изключване са проблем за страната. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Срещата на върха за устойчиво развитие, която се провежда дни преди началото на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Поради пандемията Covid-19, тазгодишното Общо събрание се провежда онлайн.

„Програмата, която сме съставили за устойчиво развитие до 2030 г., е особено важна за България като ключ за справяне с неравенствата и начин за постигане на проспериращо и мирно общество“, каза Борисов по време на речта си.

Пред световните лидери българският министър-председател подчерта, че след приемането през 2015 г. на 17-те Цели на ООН за устойчиво развитие, държавите-членки поеха дългосрочен ангажимент за постигането им. Те включват изкореняване на бедността, икономическо развитие, намаляване на неравенствата, качествено образование, мир и справедливост.

„Остават ни само 10 години, за да ги приложим и е необходима пълна мобилизация на международната общност“, каза Борисов. Той подчерта, че поради пандемията на COVID-19 има изоставане в изпълнението на целите, като на преден план излизат изострени социални неравенства, бедност и сериозните последици от изменението на климата.

"Пандемията COVID-19 ясно показа, че Програмата до 2030 г. е по-важна от всякога. Обявеното Десетилетие на действие ще бъде и Десетилетие на възстановяване с фокус върху целите за развитие", каза той. Той беше категоричен, че пандемията също е показала, че никоя държава не може да се справи сама с последиците.

"Необходимо е тясно сътрудничество и координирани действия." Всички ние трябва да изпълним своя дял от ангажиментите си при стриктно спазване на принципа "никой не трябва да бъде изоставен" и с участието на заинтересованите страни ", каза премиерът Бойко Борисов. Участието на неправителствения сектор, бизнеса, младежта, академичните среди, уязвимите групи и местната власт е от ключово значение за постигането на заложените 17 цели.

Премиерът Борисов припомни, че тази година България представи първия си доброволен национален преглед на изпълнението на целите. Наред с постиженията бяха идентифицирани и някои предизвикателства за тяхното постигане. „Необходимо е да се подобри качеството на образованието и здравеопазването“, заяви българският министър-председател в речта си на върха. Той също така подчерта необходимостта от надеждно прилагане на законодателството за опазване на природата.

"Планираме да изградим национален механизъм за координиране на изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие с участието на правителството и широк кръг заинтересовани страни", добави Борисов.

Той посочи, че девизът на българския парламент „Обединени сме силни” е напълно валиден по отношение на постигането на целите на ООН. „България е готова да изпълни своята част. Време е за действие“, каза Бойко Борисов.

В срещата на високо равнище участваха още 23 държавни и правителствени ръководители от страни като Австрия, Финландия, Норвегия, Словения, Аржентина, Перу, Ливан, Мароко, Южноафриканската република и други.

Източник: БНТ