Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

XXII Национален фестивал на детската книга - Сливен ще се проведе от 23 - 25 септември

21 септември 2020 13:27, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 169
XXII Национален фестивал на детската книга - Сливен

Двадесет и второто издание на традиционно провеждания през месец май Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2020, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. ще се проведе от 23 до 25 септември 2020г. Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година ще премине под патронажа на министъра на културата г-н Боил Банов. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. Събитието тази година ще премине в различен формат, с повече прояви на открито и при строго спазване на въведените противоепидемични мерки.

Вече 22 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече 17 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина. Концепцията и основните цели на фестивала, въпреки нетипичните условия за провеждане и многото ограничения, ще бъдат успешно реализирани и тази година чрез включване в програмата на различни прояви представени с нови форми.

Фестивалът ще бъде открит с концерт-спектакъл на 23 септември от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Водещ на концерта ще бъде Драгомир Драганов, който ще си партнира с актьора Вангел Апостолов, в ролята на най-обичания от децата ловец на приключения Барон фон Мюнхаузен. В концерта със свои изпълнения ще се включат и малките, но много талантливи певци Доминик Иванов (7г.), Елица Ненова (12г.), Симона Костова (12г.) и Даяна Федиева (12г.), децата от детска вокална група „Славейче”– гр.Сливен и балерините от балет „Барби” – гр.Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Марин Трошанов, Красимир Машев, Димана Йорданова, Елена Павлова, Радостина Николова, Иван

2

Раденков, Лили Спасова и Милен Хальов; представяне на издателския проект „Как се прави книга–едно издателско приключение” на издателство „Фют” и гостуването на издателствата „Жанет 45”, „Кибея”, „Таралеж” в най-големите сливенски училища с представяне най-новите им издания за деца; премиера на книгата „Младият англичанин” разказана с илюстрациите на Борис Стоилов /Съвместен проект на Фирма ADCOM, ИК „Таралеж” и Печатница „Симолини, 94” ООД/; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2020г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация„Из приказния свят на Валери Петров”, посветен на 100г. от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения” и IX-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

В рамките на програмата на фестивала ще бъде отбелязана и 65 –годишнината от създаването на Регионална библиотека „Сава Доброплодни, което ще включва откриване на документална изложба „Следи във времето - 65 години Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и изложба – рисунки от конкурса „Библиотеката – моят остров на съкровищата”, кръгла маса на тема: „Следи във времето - 65 години РБ „Сава Доброплодни” и премиера на сборника „Библиотеката в моя живот”. Честването ще завърши с тържествен концерт на 23 септември 2020г. в голямата зала на Драматичен театър „Ст. Киров” с участието на оперните певци Иван Момиров, Даниела Дякова, Марк Фаулър и Симона Кодева, вокално трио „Хипнотик” и лаурети на национални и международни конкурси от клуб за спорни танци „Туида”.

Важен момент в програмата на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Времена, пространства и герои в съвременната детска литература”. Целта на форума е чрез анализ на конкретни произведения от съвременната детска литература да се представи многовалентността на пространството и времето, тяхната различна интерпретация, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето, и как се насърчава детето читател да излезе извън концептуализацията на пространството и времето като статично, да се разгледа и преходът между пространствата и времето разчетен през кода на фантастичното и магичното или през достиженията на технологиите, както и да се анализират характеристиките на новия главен литературен герой. Ще бъдат представени 17 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Чехия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Гърция, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. За пръв път тази година, поради ограниченията породени от увеличаване на заболеваемостта от коронавирус в част от страните, от които има участници във форума и невъзможността те да пътуват до България, той ще премине в две сесии: първата - присъствена, в която докладите ще бъдат представени от присъстващите участници, във втората сесия чрез видео-конферентна връзка ще бъдат представени останалите 8 доклада.

3

И тази година, акцент в програмата на фестивала са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби. В галерия „Сирак Скитник” ще бъде експонирана уникална изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Валери Петров”, посветен на 100г. от рождението на писателя, организиран от Фестивала с подкрепата на преподаватели от НХА-София, включваща над 80 творби на студенти от художествените академии в 5 държави. В галерия „Май“ ще бъде представена изложба – илюстрации „Фантазия” на две поколения илюстратори - Борис Стоилов и Ясен Стоилов. В ХГ „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложба – илюстрации на проф. Виктор Паунов – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2019г.

Нов момент в програмата на фестивала е превръщането на централния площад и ларгото на града в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще се проведат няколко представления, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Ще бъдат представени спектаклите: „Имало едно време...” – на Театрална къща „Мариета и Марионета”; „Уличен мюзикъл” – на театър „Хамелион”; „Повече от магия” на Театър „Трио“, детското шоу „Приказно пътешествие с DANON” и спектакълът „Тримата братя и златната ябълка” на ДКТ „Константин Величков“ - гр. Пазарджик.

И 22-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, ще бъде домакин и на специално обособено място за илюстратори, превръщайки го в пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, ще се представят иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. Във втория ден на фестивала, 24 септември, в компютърната зала на РБ „Сава Доброплодни“ ще се състои майсторски клас „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии”. Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас ще бъдат използвани таблети на Wacom. Участниците в събитието, студенти от НХА ще имат възможност да работят с тях, под ръководството на художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и проф.Виктор Паунов, които ще презентират на живо професионална работа на таблета, позволяващ на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, ще се включат актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките”, театър „Мариета и Марионета” и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм.

На 24 септември, в ДТ “Ст. Киров“, ще се състои и тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на актрисата Алекс Сърчаджиева и млади актьори, музиканти, певци и танцьори от градовете Бургас, Сливен и Пловдив. На концерта ще бъде връчена и Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2020г., в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор. За втори път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”.

На 25 септември, в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се проведе официална церемония по награждаването на участниците в

4

Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения” и IX Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и концерт. В конкурсите, които се проведоха в условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала

Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги.

И тази година, съобразявайки се със строгите противоепидемични мерки, организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен и техните партньори ще се постараят да превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.

Файлове

Програма [143KB]

Portable Document Format File