Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Външни министри от ЕС настояват за задействане на санкции срещу Беларус след разговори с водачката на опозицията Тихановска

21 септември 2020 14:30, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 101
........................................................

След среща с водещата фигура на беларуската опозиция Светлана Тихановска няколко външни министри от Европейския съюз изразиха подкрепа за задействане на боксуващите санкции срещу хора, участващи в репресиите или в изборните измами в Беларус, предаде ДПА.

Литовският външен министър Линас Линкевичус призова колегите си да изведат съюза от външнополитическия застой.

"Наистина е време да се действа. Това е най-малкото, което можем да направим", каза той на път за разговорите с колегите си в Брюксел.

Сходна позиция изразиха външните министри на Румъния и Хърватия. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел похвали смелостта на беларуския народ.

Кипърският министър Никос Христодулидис, чиято страна според европейски дипломатически източници блокира приемането на санкциите, каза, че Кипър е готов да приложи договорените мерки, но подчерта, че блокът трябва за възприеме последователен подход към нарушаването на фундаменталните европейски принципи.

Германският външен министър Хайко Маас каза, че ЕС трябва да се запита дали да не бъдат наложени санкции на самия беларуски президент Александър Лукашенко, чиято изборна победа Евросъюзът не признава за легитимна.

Тихановска се срещна тази сутрин с външните министри от 27-те преди съвещанието им в Брюксел и ги призова "да помогнат на демокрацията и правата на човека в страната" й, посочва Франс прес.

Трябва да изпратим силен сигнал, заяви ръководителката на испанското външно министерство Аранча Гонсалес Лая.

Източник: БТА